De deur is op slot, de lichten zijn uit en op het raam hangt een briefje met de uitleg: ‘Wegens een tekort aan (winkel)personeel en het zoeken naar een overnamekandidaat, zijn wij voorlopig gesloten’, zo luidt de boodschap. Voor de deur en op internet leidt dit tot teleurgestelde reacties van klanten.
Er waren tijden dat er twee broodbakkers, twee banketbakkers en drie verkopers werkten in de bakkerij in Delden (Overijssel). Maar de verkoop loopt al jaren terug. Ter Avest schat dat hij in de laatste periode nog zo’n 40 procent van de omzet uit de hoogtijdagen behaalde. „Iets verderop zit een supermarkt die het broodassortiment de afgelopen jaren steeds verder uitbreidde”, legt hij uit. „Dat breekt de kleine ondernemer langzaam op”, legt hij uit in het AD.
Iets verderop zit een supermarkt die het assortiment steeds verder uitbreidde. Dat breekt de kleine ondernemer langzaam op
Kwaliteitsverschil tussen bakker en supermarkt
Alles moet volgens hem tegenwoordig ‘snel, snel, snel’. „Wanneer je brood op dezelfde plek kunt kopen als groente en het vlees, dan is de verleiding groot om dat te doen. Maar hoe lang denk je dat de slager en de groenteboer het op deze manier volhouden?”
Hij begrijpt niet waarom mensen zich zo zelden realiseren dat de kwaliteit heel verschillend is. „Ik gebruik alleen maar natuurlijke producten. Voordat mijn brood gebakken wordt is het al 15 tot 20 uur onderweg. Dat kan ook op een andere en goedkopere manier, maar dan moet je gebruikmaken van E-nummers of broodverbetermiddelen (BVM’s). Die komen er bij mij niet in.”
8000 euro door crowdfunding
Eind vorig jaar besloot Ter Avest al om te stoppen. „Mijn dochter Anouk werkt nu zo’n tien jaar in de zaak en had ook lange tijd de ambitie om het bedrijf over te nemen. Een jaar geleden kwam ze bij mij, en vertelde dat ze het toch niet ziet zitten. Op dat moment heb ik ook voor mijzelf de knoop doorgehakt.” De bakker begrijpt heel goed dat zijn dochter een andere weg inslaat. „Dat neem ik haar niet kwalijk, zeker als je ziet wat we met corona, de hoge gasprijzen en de stijgende grondstofkosten de afgelopen jaren allemaal voor de kiezen hebben gekregen.”
Wie mij een opvolger brengt, krijgt een envelop met 10.000 euro cash
Ook het conflict met de buurman, die last had van het geluid van de ventilatoren, zorgde voor stress. De bakker verloor de rechtszaak die werd aangespannen en moest maatregelen nemen om het lawaai in te dammen. Daarnaast kwamen de proceskosten voor zijn rekening. Ter Avest wil aan die situatie eigenlijk geen woorden meer vuil maken. „Ik heb aanpassingen gedaan en de situatie is afgehandeld. Ik heb me ook bij hem verontschuldigd voor de commotie die is ontstaan. Het is nooit de bedoeling geweest om deze man te beschadigen.”
De crowdfundingactie die zijn klanten hadden opgezet, deed hem veel goed. Er werd een bedrag van maar liefst 8000 euro opgehaald. „Met dat geld heb ik nog plannen. Uiteindelijk moet het weer bij de inwoners terugkomen.”
Geen ‘doorgeefluik’ van brood
Hoe moet het nu verder met de bakkerij? Ter Avest: „Ik zoek iemand die de bakkerij op dezelfde manier wil voortzetten, natuurlijk met ruimte voor eigen ideeën. Ik zal diegene of die personen op alle mogelijke gebieden ondersteunen. Ik zou de zaak eenvoudig kunnen verkopen aan een keten, maar ik vertik het om het bedrijf een ‘doorgeefluik’ van brood te laten worden. Anders gaat het ambacht uit Delden verloren en dat zou ik heel erg vinden.”
Om het geld is het hem niet te doen. „Geld is niet belangrijk en investeringen hoeven er niet te worden gedaan. Ik zoek iemand met ervaring en passie. Wie mij die persoon brengt, krijgt een envelop met 10.000 euro cash.”
Geen energie meer om omzet te tillen
Hij zal zelf de bakkersmuts niet meer opzetten, maar weet dat het bedrijf toekomst heeft. „Als ik dertig jaar jonger was geweest, had ik de omzet zonder problemen weer omhoog getild. Dan zouden de mensen in no-time in de rij staan voor de deur. Maar ik ben moe en heb de energie niet meer. Ik wil samen met mijn familie genieten van het leven.”
Aan de Deldense gemeenschap heeft hij nog wel een verzoek. „Ik ben iemand die veel op intuïtie en gevoel doet. Ik vraag de inwoners positief te zijn over het voortbestaan van de bakkerij. Dan komt het goed. Dat is niet iets wat ik geloof, maar iets dat ik weet. Ik vertrouw op het universum.”