Dienbladen schoonmaken. Dat was op 11-jarige leeftijd zijn eerste activiteit in de McDonald’s-vestiging in Heesch. De zaak was van zijn ouders en Michael Schakel bracht er als leerling van een basisschool in Oss dagelijks de middagpauze door. ,,Ik at er gewoon de boterhammen uit mijn broodtrommeltje en hielp een beetje mee. Of liep in de weg”, zegt Schakel in het AD.
Maar zoals ze bij McDonald’s vaststelden: ‘Hij heeft ketchup in het bloed’. ,,Mijn ouders lieten me geheel vrij, maar ik wilde uiteindelijk toch heel graag bij het bedrijf aan de slag.”
Michael leidt vier vestigingen McDonald’s
En dat is hem gelukt. De nu 35-jarige Schakel werkt inmiddels al verschillende jaren bij McDonald’s, met ruim 22.000 medewerkers de grootste horeca-werkgever van het land. Wat heet: Schakel leidt vier vestigingen van de hamburgerketen. Hij is eigenaar van de McDonald’s op het Foodcourt in Uden en van twee vestigingen in Den Bosch: aan de Hooge Steenweg en aan de Onderwijsboulevard. En met ingang van dit jaar heeft hij ook de vestiging in Heesch in bezit.
Hij nam die Heesche vestiging - onder de rook van de snelweg A59 - over van zijn ouders Moji en Marion Schakel. Die gingen er in april 1994 als zelfstandig ondernemers van start en zijn sinds begin van dit jaar met pensioen. ,,Thuis aan de keukentafel ging het natuurlijk altijd over McDonald’s. En ik raakte gefascineerd door het bedrijf. Maar het is zeker geen vast of automatisch gegeven dat kinderen zomaar in het bedrijf kunnen komen. Daar moet je echt wel wat voor doen.”
Ik wil uiteindelijk de grootste McDonald’s-ondernemer van Nederland worden met de meeste vestigingen
Michael Schakel Eigenaar 4 McDonald’s
Bij McDonald’s, dat berekend heeft dat iedere Nederlander één keer per kwartaal bij de oorspronkelijk Amerikaanse hamburgerketen op bezoek komt, zijn in totaal 65 franchisenemers actief die het merendeel van de 263 restaurants in Nederland managen. De meeste Nederlandse vestigingen worden gerund door franchisenemers - zelfstandige, lokale ondernemers die een contract hebben met de eigenaar van de keten. Ze beschikken in bijna alle gevallen over meer dan één restaurant. Volgens een woordvoerder van het concern komt het regelmatig voor dat kinderen de restaurants van hun ouders overnemen.
Voor dat dit voor Schakel zo ver was, deed hij eerst zijn mbo- en hbo-studies ICT en bedrijfskunde en volgde hij een opleidingstraject van twee jaar bij McDonald’s Nederland. Daarna ging hij aan de slag als manager en later eigenaar van de Udense vestiging, die in 2019 verkaste naar het Foodcourt. In 2022 kreeg hij eerst de Bossche zaken aan de ketting en sinds begin dit jaar ook die in Heesch. En hij is ambitieus: ,,Ik wil uiteindelijk de grootste McDonald’s-ondernemer van Nederland worden met de meeste vestigingen. Dat hoop ik te kunnen bereiken.”
Plek nog gaan vinden
Daar moet echter nog wel het een en ander voor gebeuren, beseft de in Rosmalen woonachtige werkgever van in totaal zo’n driehonderd mensen, een mix van full- en parttimers. De vestigingen in Heesch en Uden, ieder jaarlijks goed voor ruim 500.000 transacties, lopen naar behoren. Ook over de Hooge Steenweg is hij tevreden. Maar zeker voor de vestiging aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch zijn er nog wel wat ‘uitdagingen’, stelt de ondernemer vast. ,,Dat is een relatief nieuwe vestiging en die moet zijn plek nog gaan vinden in het Bossche. Lastig is ook dat er geen parkeerplaatsen zijn.”
Zijn grootste doel is uiteraard om veel hamburgers en andere producten te verkopen, maar Schakel wil ook graag een goed werkgever zijn. ,,Ik wil medewerkers in de ogen kunnen kijken en zien dat ze het naar hun zin hebben of tevreden terugkijken.” Maar ook de aanpak van het zwerfafval ziet Schakel als een topprioriteit voor zijn vier zaken. ,,We doen er alles aan om een goede buur te zijn en te blijven. En dan is het enorm belangrijk dat je de omgeving schoon houdt.”
Bottomline verkopen we natuurlijk vooral hamburgers. Maar we willen onze klanten wel graag helpen met het maken van verantwoorde keuzes
Michael Schakel Eigenaar 4 McDonald's
Ook het inperken van eventuele overlast, acht hij van het groot belang. ,,We gaan altijd met onze directe omgeving in gesprek. Zo hebben wij het initiatief genomen om drempels en camera’s te plaatsen op het Foodcourt in Uden. Ik wil niet dat omwonenden last hebben van onze aanwezigheid. Daar ben ik altijd op aan te spreken.”
Van Quarter-Pounder tot vega-producten
Volgens Schakel opereert hij als McDonald’s franchisenemer als zelfstandig ondernemer. ,,Okay, het logo en het assortiment staan natuurlijk vast. Maar als het bijvoorbeeld gaat om productprijzen, lonen, sponsoring van lokale initiatieven, kleding of interieur kan ik zelf beslissen wat ik exact wil. Ook wat betreft personeelsbeleid kan ik een eigen koers varen. Ik wil graag een zorgen voor een leuke, gezellige werkplek met veel sfeer. Iedereen - ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - moet graag komen werken.”
Lees ook: Flinke winst McDonald’s, klanten blijven komen ondanks inflatie
En hij houdt zelf ook nog eens van hamburgers. ,,We verkopen natuurlijk vooral hamburgers. Maar we willen onze klanten wel graag helpen met het maken van verantwoorde keuzes. Met zero-drankjes, water, salades, fruit of vega-producten.” Zelf eet hij zeker een keer per week in en uit eigen zaak. Zijn favoriet is de Quarter-Pounder. ,,Een heerlijke stevige hamburger. Maar mijn guilty pleasure is toch wel Chicken McNuggets. Die kan ik eigenlijk niet weerstaan.”