Een gaap, glimlach of een persoon die op zijn mobiele telefoon het nieuws gaat lezen. Het is direct duidelijk wat mensen vinden als je een presentatie of training geeft. Of dat nu een werkoverleg, hockeytraining of presentatie is. Wanneer je business bestaat uit begeleiden van mensen, dan is die feedback essentieel. Zo is het ook voor (bedrijfs)coaches stevig aanpassen tijdens corona. Disberg weet dat als geen ander: hij werkt bij Buttons met een team van 30 professionals die - onder andere - zijn producten gebruiken om anderen te helpen. Die werkvormen zijn al omgezet naar telewerken, of dat nu via Skype, Zoom of Hangouts gaat.
Valkuilen daarbij is Disberg al genoeg tegengekomen. “Normaal was een coachinssessie zelf topsport, nu is dat verplaatst naar de voorbereiding.” Zo zou hij ‘normaal’ bij een break out sessie langs de verschillende groepen lopen om zo mee te kijken en luisteren met de ontwikkelingen. Online blijkt dat een no-go te zijn. Omdat je als coach daadwerkelijk binnenkomt bij een Skype- of Hang Out-gesprek verbreek je daarmee de hele groepsdynamiek.
Hetzelfde geldt voor de oud-Hollandse normen en waarden tijdens een coachingssessie. Pre-corona nam Disberg met een groep door dat telefoons op stil stonden et cetera. Nu wordt dit op voorhand gemaild naar groepsleden.
Het belangrijkste obstakel dat overblijft zit echter al vóór de sessie: hoe plan je deze in? Klanten willen wel, volgens Disberg. “Eigenlijk 100 procent van de opdrachten is instant gebleven. Alleen worden ze niet geagendeerd.” Een bijzondere situatie: mensen wíllen je dienst wel, alleen ze wachten af tot het moment dat de wereld weer open gaat om het af te nemen. Thijs van Dijk heeft meegedacht over een oplossing en komt met deze drie voorstellen:
1) Bouw testimonials op
“Hij heeft zo te horen al wel ervaring met online sessies opgedaan. Dan is het goed om die ervaringen te delen met zijn klanten. Laat de oud-deelnemers antwoord geven op vragen als: ‘Wat maakte het anders online? Gaf het je als cursist een veilig gevoel om zo’n coachingssessie online te doen?’ Die testimonials deel je vervolgens: op je social media-kanalen, in je nieuwsbrief, op je website.”
2) Zorg voor een safe room
“We hebben net de hele hype gehad over online veiligheid bij Zoom. Toch is het goed mogelijk om mensen op een veilige manier online te spreken én ze ook dat gevoel te geven. Bedenk dat we ook onze belastingaangifte en bankzaken online doen. Om dat gevoel van veiligheid te creëren en borgen is het belangrijk om een safe room te bouwen. Dan krijgen mensen het gevoel dat hetgeen zij zeggen toch tussen ‘deze muren blijft’ zoals het bij een face-to-face gesprek zou zijn. Dus laat ze via een anonieme manier inloggen, gebruik daarbij een veilige inlog-techniek met twee staps-verificatie of zelfs drie-staps-verificatie. Dat mensen ook moeten bevestigen met hun telefoon of via hun e-mail geeft hen ook weer het gevoel van veiligheid en dat zorgt voor vertrouwen.
3) Gebruik VR
“Stel je nou voor dat de coronacrisis nog maanden duurt, wat dan? Dan kun je een sessie mogelijkerwijs nabootsen met Virtual Reality. Laat mensen met een VR-bril op in hun woonkamer staan en creëer zo een veilige omgeving maar zorg ervoor dat het zo echt is als de face-to-face ervaring. Dus start met elkaar een hand geven, en praat zoals je bij een face-to-face afspraak ook zou doen.” Ontwikkel dit in samenspraak met bijvoorbeeld Oculus Rift en krijg hier als bedrijf ook nog flinke PR-waarde voor terug.