Nieuws #supportondernemers
Lokale ondernemers Delft bundelen krachten: 'Bouwen aan een gunfactor'
‘Als we willen dat Delftenaren ons als lokale ondernemers helpen, moeten we het ze makkelijk maken’, dacht Cisca Colijn van stadsbranderij Miss Morrison. Ze nam het initiatief voor Lokaal Delft Bezorgd. Inmiddels bieden tien Delftse ondernemers daar hun producten aan.

Sander Arkenbout van Het Delfts Brouwhuis. Foto: Fred Leeflang
De meeste lokale ondernemers zitten op dit moment in hetzelfde schuitje. Ze produceren een product, verkopen dat voor een gedeelte aan particulieren, maar zijn voor een groot gedeelte van hun omzet afhankelijk van de horeca. In sommige gevallen omdat ze hun product aan horecaondernemingen leveren, soms omdat ze het zelf zijn.
Miss Morrison hoort bij de eerste categorie. De koffiebranderij gaat normaal gesproken elke zaterdag open voor consumenten, maar levert het grootste gedeelte van de geproduceerde koffie en thee aan de Delftse horeca. ,,We moesten na de bekendmaking van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus snel schakelen”, legt eigenaresse Cisca Colijn in het AD uit. ,,Met alleen de verkoop op zaterdag redden wij het niet. We hebben daarom meteen besloten om te gaan bezorgen. De klanten blijven nu thuis, maar willen nog wel lekkere koffie drinken. We hadden al een goedlopende webshop, dus we konden meteen aan de slag.”
Webshop lokale ondernemers
Maar daar hield het voor Colijn niet mee op. ,,Ik bedacht tijdens het bezorgen al snel dat ik veel meer zou kunnen betekenen, als ik ook de boodschappen voor mijn buren mee naar de mensen zou nemen”, legt ze uit. ,,Ik begrijp heel goed dat de consument in eerste instantie naar de supermarkt gaat om genoeg in huis te halen en daarna pas aan de lokale ondernemer denkt. Zeker als je voor alles wat je wilt kopen apart verzendkosten moet betalen. Ik ben daarom bij de lokale ondernemers om mij heen gaan vragen of zij erin geïnteresseerd zouden zijn om samen een webshop te openen. Daar werd enthousiast op gereageerd en binnen een week zijn we met zeven ondernemers begonnen.”
Lees ook: Winkels beginnen samen webshop om coronacrisis hoofd te bieden
Het ging behalve om stadsbranderij Miss Morrison om bier van Delftse Brouwers, quiche, taart en brood van Jans, veganistische maaltijden en drankjes van Wildgroei, meel van de molen van Ambacht Molenwinkel, Italiaanse delicatessen van Il Tartufo en de daghap van eetcafé De V.. Inmiddels zijn daar nog drie ondernemers bijgekomen. Clark Fermentation biedt tempeh en kombucha aan, De Smaakboutique levert Franse kaas en lekkernijen en er kan wijn worden besteld van Wine and More by Arjan. Als consumenten een combinatie van de lokale producten van deze tien ondernemers willen bestellen, kan dat via deze site.
''Dit initiatief is uit nood geboren, maar het is voor mij een uitdaging om een zo leuk mogelijke webshop te maken''
,,We doen dit nu vier weken en de eerste drie weken hebben we zelf de bestellingen rondgebracht”, vertelt Colijn. ,,Maar een logistieke planning oppakken is niet onze expertise. Daarom heb ik André Rust van Rust Food gevraagd of hij onze bestellingen zou willen rondbrengen. We zijn vorige week met hem in zee gegaan. Hij verzamelt alle producten en brengt ze rond. Dat werkt goed. We hebben daarmee meteen een professionaliseringsslag gemaakt en dat geeft iedereen veel rust.”
Actief blijven in moeilijke tijd
Het concept zorgt ervoor dat de ondernemers hun merk in deze moeilijke tijd actief kunnen houden. Iets dat voor Jon Cornelese, Sander Arkenbout en Thijs van de Donk erg belangrijk is. Het drietal van café De Oude Jan opende eind juli het Delfts Brouwhuis. Het is een eethuis en biertuin waarin ook Delftse Brouwers huist. Het bier dat John Brus van daaruit brouwt kan in het Delfts Brouwhuis worden gedronken. ,,John brouwt onze bieren”, vertelt Arkenbout. ,,Wat al gebrouwen is leveren we nu uit. We hebben een mooie flesvoorraad, waarvan we bierpakken hebben samengesteld. Die worden op vrijdag bij de mensen thuis bezorgd en kunnen op zaterdag worden afgehaald via ons bierloket.”
Delfts Brouwhuis
De lente had voor het Delfts Brouwhuis een mooi seizoen moeten worden, waarin een deel van de vele investeringen kon worden terugverdiend. ,,De klap is heel hard voor ons”, benadrukt Arkenbout. ,,We hebben veel tijd en geld geïnvesteerd in de opening van het Delfts Brouwhuis, maar we waren ervan overtuigd dat het snel veel op zou leveren. Door de coronacrisis hebben we een langere adem nodig. Bovendien willen we iedereen die bij ons onder contract staat als werknemer behouden. Dat betekent dat wij er nu alles aan moeten doen om het hoofd boven water te houden. Het initiatief van Cisca is daarom heel interessant voor ons. We vinden het leuk om hiermee bezig te zijn en kunnen ons merk blijven verspreiden.”
Lees ook: Gerard van den Broek (De Ondernemer): doe normaal, koop lokaal
Concept voegt iets toe
Ook Gaston Badoux van Ambacht Molenwinkel twijfelde niet toen Colijn hem benaderde. ,,Als Cisca iets aan mij vraagt, zeg ik altijd ja”, geeft hij lachend aan. ,,Zij heeft een goed gevoel voor hoe je dit soort dingen aan moet pakken. Bovendien voegt dit concept echt iets toe. Klanten die het belangrijk vinden om de lokale ondernemers te steunen, gaan verschillende winkels af, maar voor één zakje tarwebloem doe je niet zo snel een online bestelling. Als je het kunt aanvullen met andere producten wordt het interessanter.”
Intussen blijft Colijn nadenken over het verbeteren van Lokaal Delft Bezorgd. ,,Ik blijf op zoek naar ondernemers die zich bij ons willen aansluiten”, vertelt ze. ,,Ik zou het leuk vinden als er kaas of zuivel bij komt. Dit initiatief is uit nood geboren, maar het is voor mij een uitdaging om een zo leuk mogelijke webshop te maken. We hebben mooie ondernemers in Delft, die kwalitatief goede producten maken. Ik denk dat als de Delftenaren investeren in de lokale ondernemers en we daardoor onze geldstroom in Delft houden, we sterker uit zo’n lastige periode als deze komen. Wat wij kunnen doen om dat te bereiken, is onze krachten bundelen en een gunfactor opbouwen bij onze klanten.”
