Nieuws supportondernemers

Ondernemers in Valkenburg krabbelen op, 'maar er is nog zoveel onzekerheid'

Hoeveel pech kun je hebben als ondernemer? Dat is de vraag die Sophie Frederiks van restaurant El Fuego zichzelf al duizend keer heeft gesteld. Haar zaak in het Limburgse Valkenburg was nog maar drie weken open toen corona toesloeg en deze zomer kwam de allesverwoestende overstroming erbovenop. Werkelijk alles in haar pand moest worden gestript. Toch begint het optimisme weer de overhand te krijgen.

Robbert Daalder 18 augustus 2021

Valkenburg overstroming ondernemer horeca limburg benefiet max

De zaak zo snel mogelijk weer opbouwen, dat is waar het nu allemaal om draait bij ondernemers in Limburg. Foto ter illustratie, personen komen niet voor in het verhaal. Bron: ANP/Marcel van Hoorn.

,,Op zich gaat het hier wel weer goed”, begint Frederiks wanneer ze even wegloopt van de bouwplaats die haar restaurant op dit moment nog is. ,,Ik kan inmiddels wel zeggen dat we over het verdriet heen zijn. Het zij zo. Er is geen tijd om te blijven treuren. Het is alleen wel vervelend dat we qua verzekering niet goed weten waar we aan toe zijn en dat het nu ook nog eens bouwvak is. Er zijn wel bouwbedrijven die nu evengoed aan het werk zijn, maar die zijn zo gewild dat zij lang niet iedereen kunnen helpen. Iedereen zit hier met houten vloeren. Iedereen heeft een loodgieter nodig. Gelukkig is men hier in de omgeving bereid om elkaar te helpen waar dat kan.”

"Vooral toen alles hier net was overstroomd, zag je meerdere plunderaars over straat gaan. De kans op diefstal is nu uitgesloten"

Sophie Frederiks, mede-eigenaar restaurant El Fuego

Hoewel de straten van het centrum van Valkenburg sinds ruim een week weer open zijn, staan er nog hekken voor de getroffen panden en moeten beveiligers ervoor zorgen dat plunderaars wegblijven.

Frederiks is er blij mee: ,,Vooral toen alles hier net was overstroomd, zag je meerdere plunderaars over straat gaan. Kans op diefstal is nu uitgesloten waardoor wij zonder belemmeringen door kunnen gaan met het herstel van het restaurant. Het is de bedoeling dat we de nieuwe vloer half september kunnen leggen. Helaas zullen we ergens in oktober pas over nieuw meubilair beschikken. Of de coronacrisis en de overstroming ons voortbestaan in gevaar hebben gebracht? Gelukkig niet.”

Het volledig gestripte restaurant El Fuego wordt momenteel zoveel als mogelijk hersteld. Foto: Sophie Frederiks

Lees ook: Bedrijven in Limburg mogen coronasteun gebruiken voor omzetverlies door wateroverlast

Mogelijkheid tot wederopbouw niet overal aanwezig

Waar de eigenaresse van El Fuego aangeeft dat haar verzekering goed meewerkt, is dat helaas lang niet bij iedereen het geval. Een horecaondernemer die wel bekend is bij onze redactie, maar zijn naam liever niet in dit artikel vermeld ziet staan, geeft aan dat zijn verzekeraar niet betaalt. ,,Het gaat helemaal niet goed hier. Niet qua opbouw, niet qua verzekering. Het enige wat hier nog hangt zijn de lampen. Het lijkt wel oorlog. We zitten al ruim een maand in de ellende en dat blijft voorlopig ook nog zo omdat iedereen te druk is. Op 30 september kan er hier pas iemand langskomen om naar de schade in mijn keuken te kijken. Ik wil er eigenlijk helemaal niet over praten.”

Nationale inzamelingsactie Max voor Limburg biedt mogelijk soelaas

Wellicht dat de nationale inzamelingsactie Max voor Limburg de pijn voor de inwoners en ondernemers uit deze provincie wat kan verzachten. In drie speciale live-uitzendingen vanuit het zwaar getroffen Valkenburg wordt geld ingezameld om de heropbouw zo snel mogelijk te laten verlopen.

,,Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee”, zegt Armanda Frissen van de plaatselijke Bakkerij Geurten. ,,Op Facebook zag ik ook al dat er allerlei andere kleine initiatieven zijn om ondernemers te steunen. De ondernemersgeest is hier goed, maar sommige bedrijven zijn zo hard geraakt, dat er ook echt nog wel getreurd wordt. Er is nog zoveel onzekerheid. Wat doet je verzekering? En wat doet de overheid? Ja, er is gezegd dat zij de onverzekerbare schade vergoeden, maar wat betekent dat concreet? Hoeveel is het? En wanneer krijg je het?”

Bij Bakkerij Geurten bleef de waterschade beperkt en dus konden Armanda Frissen en haar collega's de werkzaamheden snel hervatten. Foto: Bakkerij Geurten

Lees ook: Wateroverlast raakt ook ondernemend Limburg keihard

,,Bij Bakkerij Geurten mogen we van geluk spreken dat het water ons grotendeels heeft gespaard. Wij hebben hier een stenen vloer en ook de meubels hebben het overleefd. Er zijn wel een hoop machines gesneuveld, maar daar staat weer tegenover dat we een heleboel dingen ook weer hebben kunnen repareren. Dat heeft er mede voor gezorgd dat wij snel weer open konden gaan.”

Damesmodezaak ziet ramptoerist weer plaatsmaken voor 'normale' toerist

Mela Valkenburg is één van de grootste damesmodezaken in de stad en opent donderdag ook weer haar deuren voor het publiek. Bedrijfsleider Melissa Mordang kan haar vreugde nauwelijks onderdrukken. ,,Je kunt je niet voorstellen wat voor een chaos het hier was. Onze kelder stond tot aan het plafond toe in het water en daar dreven vierhonderd paar schoenen in rond. Jurken, leren tasjes, accessoires; het kon zo de container in.”

,,Gelukkig kunnen we sinds vandaag echt weer vooruit kijken. De eigenaar van de zaak is nu even op een welverdiende vakantie, maar heeft zelf inkopen gedaan om hier alles weer op orde te krijgen. Vandaag komen de laatste spullen binnen en morgen gaan we weer open.” Precies op het moment waarop de toeristen haar stad ook weer weten te vinden. ,,Vlak na de ramp waren het vooral ramptoeristen die foto’s kwamen nemen, maar nu zien we toch wel steeds meer mensen uit alle hoeken van het land die onze bijzondere stad willen bezoeken en ook lekker willen winkelen. We kunnen weer vooruitkijken.”

De nationale inzamelingsactie MAX voor Limburg is live te zien op NPO 1 op woensdag 18 augustus om 17.10 uur, 19.00 uur en 20.25 uur. Doneren kan via de website Max Maakt Mogelijk!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws