Nieuws supportondernemers
Vruchtbaar videobellen: 360 talk leert het ondernemers
Zoom, Hangouts, Facetime, Meet, Skype. Door de coronacrisis maken we als ondernemers meer dan ooit gebruik van videobellen. Maar om zo’n groot groepsgesprek soepel te laten verlopen, valt nog niet mee. Zo is het al een hele kunst om iedereen de aandacht erbij te laten houden en passiviteit te voorkomen. Om dat te bewerkstelligen en videobellen met je collega’s daadwerkelijk vruchtbaar te maken, heeft het Groningse bedrijf 360 talk een training voor je in elkaar gezet.

360 talk-oprichters Jonas van der Vlught, Gijs Nillessen, Mark Meinema en trainer Erik Mathlener. Maarten de Kok Photography
,,Als mede-eigenaar van 360 talk zag ik al onze events verdampen en werd het ons onmogelijk gemaakt om groepen te trainen in hun public speaking skills. We zijn met het team bij elkaar gaan zitten en hebben onderzocht welke skills we online nodig hebben om onze ontmoetingen relevant, efficiënt, effectief en leuk te maken. Na twee dagen sleutelen, experts raadplegen en onze eigen skills herontdekken, kwamen we tot een training. Binnen 48 uur konden we proefdraaien.”
#Supportondernemers
Als De Ondernemer gaan we er op alle mogelijke manieren voor zorgen dat ondernemers sterker uit de crisis komen. Hoe? Door ze te inspireren met verhalen van andere ondernemers die een oplossing hebben bedacht voor hun zaak, door ze het podium te bieden zodat Nederland ze hoort én door experts aan het woord te laten. Kortom, de lijnen zijn geopend. Kom maar op met je verhaal, vraag, tip of wat dan ook. Wij zorgen dat iedereen het hoort, ziet of leest. Hier lees je één van de verhalen van ondernemers, die andere ondernemers helpen. Meer over dit initiatief lees je hier.
Gijs Nillessen vertelt het met gepaste trots en tussen zijn zinnen door valt enige opluchting te bespeuren. ,,Toen ik de speech van premier Rutte op 12 maart had gehoord, heb ik even blind voor mezelf uit zitten kijken. Alles wat belangrijk is in mijn zakelijke leven was zojuist gecanceld. Best heftig, al ben ik daarna wel meteen naar oplossingen gaan zoeken met onze training als resultaat."
Nog sneller afgeleid achter computerscherm
Het is een training die volgens Nillessen en zijn compagnons Jonas van der Vlugt en Mark Meinema goed inspeelt op de behoefte van ondernemers die veelvuldig videobellen met meerdere mensen tegelijkertijd. De Groninger geeft aan dat mensen in zulke calls snel verveeld raken wanneer een persoon het woord voert. ,,Als mensen geen invloed hebben op wat jij als spreker doet, voelen ze zich al snel toeschouwer. Mensen raken snel afgeleid. Dat kan gebeuren wanneer je live spreekt tijdens bijvoorbeeld een congres, maar het gebeurt nog sneller met een computerscherm ertussen. En dan is er niemand die ze even op de schouder kan tikken.”
Lees ook: Skotty wil ondernemers en gemeenten helpen met veilig online verkeer
Weten waarom en hoe lang je iemand spreekt
Het bovenstaande 'concentratieprobleem' tackelt 360 talk door je een nieuw sociaal contract te laten opstellen voor de mensen waarmee je werkt. De vorm van communiceren moet door de huidige situatie anders. Nillessen en zijn team leren je hoe je iedereen bij de les houdt. Iets dat je kunt doen door vóór een videocall te checken hoe collega’s erbij zitten, of ze volledig op de hoogte zijn van de te bespreken onderwerpen en door af te spreken dat er één leider is die de beurten verdeelt. Hij of zij houdt deze mensen kort tijdens hun beurt. Je moet goed weten waarom je iemand spreekt en hoelang dat moet duren.
"Laat iemand anders eens voorzitter zijn, maak fouten en leer ervan. Nú is het perfecte moment"

Nillessen: ,,Binnen een uur weet je hoe het werkt. Mensen pakken het snel op en vertellen ons bovendien dat ze het leren van deze vaardigheden als veel langer op de agenda hadden staan, maar het steeds voor zich uit schoven. Het is waardevol. En dat verandert niet zodra de crisis straks voorbij is. Laat iemand anders eens voorzitter zijn, maak fouten en leer ervan. Nú is het perfecte moment.”
Wil je deze training graag volgen? Klik dan hier voor de gratis variant. Je kunt je aanmelden voor het mastertraject door deze link te gebruiken.