Blog Zzp

Cristel van de Ven (VZN): ‘Als je snel wilt, ga alleen. Als je ver wilt, ga samen’

Nieuw in ons team van expertbloggers: Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Van de Ven mengt zich sinds twee maanden tussen de Haagse politiek om zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor de belangen van zelfstandige ondernemers. En ze is gretig: ,,Wat mij betreft starten we liever gisteren dan vandaag met het moderniseren van onze arbeidsmarkt."

Cristel van de Ven 27 november 2020

Cristel van de ven zelfstandigen nederland vzn

Ondernemen doe je niet alleen. Dat ontdekte ik al bij de start van mijn zelfstandig ondernemerschap, nu zo’n elf jaar geleden. Ik speelde al langer met de gedachte om voor mezelf te beginnen. Maar mijn arbeidscontract, en dan met name het concurrentie- en relatiebeding dat ik helaas had ondertekend, weerhield me ervan. Totdat mijn bedrijf ging reorganiseren en ik een kans rook.

Wat, dacht ik, als ik me vrijwillig zou aanbieden als vertrekker? Een goed gesprek met mijn werkgever leverde nog meer op dan ik had gehoopt. Geen zak met geld, want ik werkte er pas kort. Maar ik hoefde me niet te houden aan het beding en kreeg bovendien een lopend project mee. Dit gaf mijn bedrijf een kick-start. Een half jaar later en een aantal nieuwe opdrachten verder wist ik zeker dat ik op eigen benen kon staan. De start van mijn onderneming werd zo in feite gesteund door een samenwerking met mijn oud-werkgever.

"Dat is nou precies waarom de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) is opgericht. Om de krachten van zelfstandigen te bundelen en hun stem duidelijker te laten klinken"

Cristel van de Ven, Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Nog steeds is mijn ondernemerschap een samenspel tussen mij en vele anderen. Ik kan het bijvoorbeeld niet zonder mijn zakenpartner, niet zonder mijn zzp-netwerkcollega’s, niet zonder mijn opdrachtgevers, niet zonder mijn boekhouder, niet zonder alle mensen met wie ik ideeën en gedachten uitwissel en die mij gevraagd en ongevraagd, face-to-face of op social media, adviezen geven. Als zelfstandige ben ik me volledig bewust van de kracht van relaties. Ik kan het niet alleen en dat wil ik ook niet. Want samen bereik je vaak meer dan in je eentje.

Niet langer over zelfstandigen praten, maar mét zelfstandigen

Dat is nou precies waarom de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) is opgericht. Om de krachten van zelfstandigen te bundelen en hun stem duidelijker te laten klinken in politiek en polder. Om mee te praten over een inclusieve en moderne arbeidsmarkt, met een duidelijke rechtspositie voor de zelfstandig ondernemer. Om ervoor te zorgen dat er geen besluiten meer worden genomen die zelfstandigen raken zonder dat zij daarbij betrokken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte aov voor zzp-ondernemers als ‘bijproduct’ van het pensioenakkoord. VZN - een samenwerkingsverband van Zelfstandigen Bouw, SoloPartners, ONL, ZZP-Nederland en binnenkort ook Beroeps Organisatie Kunstenaars - wil ervoor zorgen dat er niet meer over zelfstandigen wordt gesproken, maar mét.

Lees ook: Cristel van de Ven, Zelfstandigen Nederland (VZN): 'Politiek was op zoek naar volwaardige gesprekspartner'

Het komende kabinet staat voor de opgave te bepalen hoe de arbeidsmarkt voor zelfstandigen wordt ingericht. VZN pakt de handschoen op om daarover constructief mee te praten, denken en doen. Ook dit doen we graag in samenspraak met andere betrokken partijen.

Lange adem nodig door complexiteit van het vraagstuk omtrent zelfstandigen

Er moet veel gebeuren. En wat mij betreft starten we liever gisteren dan vandaag met het moderniseren van onze arbeidsmarkt. Het zou geweldig zijn als we dat vervolgens snel kunnen regelen. Maar, gezien de complexiteit van het vraagstuk, is waarschijnlijk een lange adem nodig. Een Afrikaans gezegde luidt: ‘Als je snel wilt, ga alleen. Als je ver wilt, ga samen’. En ver willen we. Daarom gaan we samen.

Lees ook: Cristel van de Ven voorzitter van nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)

Cristel van de Ven

Voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland en mede-eigenaar van Factor Vijf Organisatieontwikkeling

Wil je meer weten over VZN; wie we zijn, waar voor gaan en staan? Bezoek de website en download het manifest ‘Naar een volwaardige rechtspositie voor zelfstandigen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt’ via: www.zelfstandigennederland.nl

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.