Nieuws Zzp

Uurtarief zelfstandigen herstelt zich: 'Mooi te zien hoe freelancers opkrabbelen na moeizame periode'

Freelancers lijken de coronaperikelen definitief van zich af te schudden. Vergeleken met vorig jaar stijgt hun uurtarief met gemiddeld 6 procent. Dat blijkt uit recent onderzoek van het freelancerplatform Hoofdkraan.nl. Marketeers en freelancers in de financiële sector verhogen hun uurtarief zelfs met meer dan 10 procent. Tot nu toe ligt het uurtarief in 2021 op gemiddeld 46 euro. In 2020 lag dit nog op 43 euro.

Van onze redactie 20 september 2021

Freelance zzp zelfstandigen uurtarief prijs herstel corona jaar 2020

Uit onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat het uurtarief van freelancers met gemiddeld 6 procent is gestegen. Foto: Shutterstock

Freelancers in Nederland hanteren in 2021 een tarief van gemiddeld 46 euro per uur, zo stelt Hoofdkraan.nl in hun recente onderzoek op basis van ruim 10.000 uitgebrachte offertes. Branches die bovengemiddeld scoren zijn onder andere Marketing & Communicatie (+11 procent) en Financieel & Administratie (+13 procent).

Bedrijven hebben meer dan ooit de hulp van marketeers nodig om hun bedrijf in deze turbulente tijd te laten renderen. Financieel adviseurs spinnen garen bij de steunmaatregelen voor bedrijven, die extra administratief werk met zich meebrengen.

Lees ook: Freelancers in zakelijke dienstverlening verhogen uurtarief

Amsterdamse freelancer vraagt hoogste uurtarief

Niet alleen in de randstad, ook in de provincie stijgt het uurtarief van freelancers. In Flevoland wordt zelf een stijging gemeten van 14 procent ten opzichte van 2020. In het noorden van het land vragen de Friezen het hoogste uurtarief: 51 euro. Limburg daarentegen blijft ver achter bij het landelijk gemiddelde en noteert zelf een kleine daling van -1 procent, met een gemiddeld uurtarief van slechts 42 euro. Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland ontlopen elkaar nauwelijks met respectievelijk 46, 47 en 46 euro per uur.

Als we kijken naar de vier grote steden, dan kunnen we Amsterdam dit jaar als winnaar uitroepen, aldus Hoofdkraan.nl. Met gemiddeld 52 euro vragen zij het hoogste uurtarief van de vier grote steden. Rotterdam staat met 42 euro per uur onderaan het lijstje met grote steden. Niels Goossens, directeur van Hoodkraan.nl is blij met de resultaten van het onderzoek. ,,Mooi om te zien dat freelancers weer opkrabbelen na de moeizame periode in 2020. Ze lijken zich goed te revancheren en de draad weer op te pakken.”

"We zien dat freelancers en ondernemers zich steeds beter wapenen tegen dit soort onverwachte gebeurtenissen"

Niels Goossens, directeur van Hoodkraan.nl

Ook ondernemers en startups herpakken zich

Was er in 2020 nog veel terughoudendheid als het aankwam op het initiëren van nieuwe projecten en het opstarten van bedrijven, dit jaar lijkt dit een stuk minder het geval te zijn. Veel startups zijn op zoek naar talentvolle freelancers om hun team tijdelijk te versterken. Bedrijven willen een doorstart maken en ontwikkelen manieren om flexibeler en meer remote inkomsten te genereren. Hoofdkraan.nl ziet dit ook gebeuren op hun platform.

Freelancers zijn over het algemeen positief gestemd over de nabije toekomst. Zo blijkt uit een rondvraag onder de leden van Hoofdkraan.nl. Ruim 75 procent van de ondervraagden heeft het gevoel dat de coronacrisis voor hen op dit moment minder invloed heeft op hun financiële situatie dan een jaar geleden. 60 procent geeft aan van plan te zijn om hun uurtarief in 2022 (verder) te gaan verhogen.

Lees ook: Van massawerkloosheid naar tekort aan personeel: hoe kan dat?

Maatregelen zijn graadmeter voor herstel sectoren

Daarnaast is het aanhoudende personeelstekort reden voor freelancers om hun concurrentiepositie te verstevigen. Dit is echter sterk afhankelijk van de sector waarin zij actief zijn. Freelancers in de evenementenbranche hebben namelijk nog steeds veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de aanhoudende coronamaatregelen zal dit voorlopig nog wel even zo blijven.

Goossens hoopt dat de positieve trends zich in het najaar doorzetten. ,,Hopelijk kunnen we aan het eind van het jaar terugkijken op een mooi herstel voor alle sectoren. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de maatregelen die al dan niet door de overheid worden getroffen. Hoewel we ook zien dat freelancers en ondernemers zich steeds beter gaan wapenen tegen dit soort onverwachte gebeurtenissen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws