Nieuws Zzp

Zzp’ers berekenen hun tarieven met een derde te weinig door aan klanten

De inflatie zorgt ervoor dat overal de prijzen sterk stijgen. Al blijven de tarieven voor zzp'ers juist enigszins achter. Zij hebben hun tarieven namelijk minder sterk verhoogd dan de inflatie. Vier procentpunt minder, zo blijkt uit onderzoek van boekhoudhulp Tellow onder 12.000 Nederlandse zzp'ers.

Van onze redactie 12 januari 2023

Verhogen tarieven inflatie zzp

Foto: Shutterstock.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kondigde deze week aan dat goederen en diensten in Nederland 11,6 procent duurder zijn geworden. Dat is een stuk meer dan de 7,3 procent verhoging die zzp'ers het afgelopen jaar hebben doorgevoerd voor hun goederen en diensten.

Lees ook: Jongeren willen niet meer onder een baas werken: aantal zzp’ers blijft groeien

'Zzp'ers durven niet vanwege economische onzekerheid'

In het onderzoek zijn de gegevens van ruim tienduizend freelancers gebruikt om een index te ontwikkelen. Hiervoor is gekeken naar de gemiddelde prijzen die betaald zijn voor dezelfde goederen en diensten in 2021 en 2022. Hieruit kwam naar voren dat zzp’ers hun prijzen gemiddeld 7,3 procent verhoogd hebben. De uitkomst is naast de door het CBS berekende Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) gelegd, waaruit blijkt dat goederen en diensten in Nederland 11,6 procent duurder zijn geworden. In 2023 verwachten economen verdere prijsstijgingen, maar wel minder dan vorig jaar. Zonder verdere prijsverhogingen zal de winst voor zzp’ers verder afnemen.

,,De inflatie blijft vooral hoog vanwege de hoge energieprijzen, deze kosten worden doorberekend aan zzp’ers door hun leveranciers. Daarnaast zijn zzp’ers ook consumenten die te maken hebben met de hogere prijzen", zegt Thomas Vles, ceo van Tellow: ,,Om te voorkomen dat deze belangrijke groep ondernemers niet dubbel geraakt wordt, is het belangrijk dat ze hun prijzen verhogen in lijn met de inflatie. Wij vermoeden dat ze het vanwege de economische onzekerheid nu niet durven.”

Lees ook: Alles wordt duurder: kan ik mijn prijzen als ondernemer zomaar verhogen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws