Nieuws Zzp

1 op 3 winkelmedewerkers overweegt verder te gaan als zzp’er

Uit recent onderzoek van Quinyx, een softwareoplossingen voor personeelsplanning, blijkt dat een derde (31 procent) van de retailmedewerkers overweegt als zzp'er te gaan werken. Ze willen de overstap maken vanwege voordelen zoals het zelf bepalen van hun tarief, meer controle over hun werkuren en het kunnen variëren van hun werkplek.

Van onze redactie 30 mei 2023

Winkel medewerker zzp retail onderzoek

Foto: Shutterstock.

De meest genoemde reden wat het zzp’en aantrekkelijk maakt voor winkelmedewerkers is het zelf kunnen bepalen van hun salaris (68 procent). Op de tweede plaats komt de overweging voort uit meer flexibiliteit (54 procent) en dan vooral de zeggenschap over uren.

,,Zzp’en wordt tegenwoordig al snel als oplossing gezien voor een betere werk- en privébalans, omdat het werknemers meer zeggenschap geeft over wanneer en hoeveel je werkt. Maar met een passend en op maat gemaakt werkrooster bij een vaste werkgever kun je eenzelfde soort resultaat bereiken,’’ aldus Erik Fjellborg, ceo en oprichter van Quinyx.

De meest genoemde reden wat het zzp’en aantrekkelijk maakt voor winkelmedewerkers is het zelf kunnen bepalen van hun salaris

Naast flexibiliteit en salarissen kwamen er andere motieven naar voren in het onderzoek. Medewerkers lijken de afwisseling van geen vaste werkplek te zien zitten (49 procent) en de afwisseling van werktaken (29 procent).

Lees ook: Steeds meer jongeren aan de slag als zelfstandige: 'Het zijn schijn-zzp’ers’

Meer dan de helft van 54-plussers overweegt zzp’en

Uit het onderzoek waarbij ruim 800 winkelmedewerkers zijn ondervraagd, blijkt verder dat de ruime meerderheid (58 procent) van de 54-plussers uit de retailsector overweegt het zzp’erschap. Dit is opvallend in vergelijking met de 31 procent van het totale aantal winkelmedewerkers dat zelfstandige overweegt te worden.

De hoofdredenen die bij de 54-plussers het vaakst gegeven worden, zijn ook de vrijheid in het bepalen van salaris (53 procent) en de zeggenschap over de uren (42 procent).

Lees ook: Verplichte aov voor zelfstandigen: minister wil één jaar wachttijd, VZN twee jaar

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws