Podcast
7 redenen om een opvallende bedrijfsnaam te willen
Een goede bedrijfsnaam levert je als ondernemer vele voordelen op. Dat is de overtuiging van naamexpert en oprichter van Namarama, Floris Hülsmann. In de wekelijkse podcast van De Ondernemer legt hij onder meer de zeven voordelen van een goede bedrijfs- en merknaam uit.

Hülsmann heeft zijn leven gewijd aan het bedenken en uitwerken van bedrijfsnamen. Vorig jaar verscheen zijn boek ‘Maak je naam onvergetelijk’, dat genomineerd is voor Managementboek van het Jaar. Tijdens de radio-uitzending van De Ondernemer ging hij in gesprek met content director Robert van den Ham van De Ondernemer, en vertelde over de geheimen van een goede bedrijfs- en merknaam, mede aan de hand van deze zeven tips:
- Je wordt makkelijk gevonden. Vroeger was een bedrijfsnaam minder belangrijk voor je vindbaarheid. Toen zette je de bedrijfsnaam op je winkelruit en was het klaar. Nu is het belangrijk om goed vindbaar te zijn op Google. Bij de keuze van je bedrijfsnaam is het dan belangrijk om daar over na te denken, zeker om te voorkomen dat er een ander Google-resultaat uitkomt bij je bedrijfsnaam dan jouw bedrijf.
- Je wordt beter onthouden. Een goed herkenbare naam zorgt ervoor dat potentiële klanten je bedrijf ook de tweede keer weten te vinden. Daarom is het belangrijk voor je uitstraling om te kiezen voor een naam die aansluit bij je bedrijf.
- Mond-tot-mondreclame nog steeds beste bedrijfsreclame. Oké, Hülsmann geeft zelf al aan dat deze twee veel op elkaar lijken. Maar: mond-tot-mondreclame blijft de belangrijkste bedrijfsreclame. Maar als je bedrijfsnaam niet goed te onthouden is, blijft het gratis-promo-verhaal van een tevreden klant steken.
- De klant snapt je prijsvoering. Als je online vliegkaartjes gaat kopen dan heb je daarvoor Cheaptickets.nl. Wil je een vakantieplek hebben die wat minder mainstream is? Dan kun je bij Eliza was here terecht. Beide zijn vliegtickets, maar de verwachting qua belevenis en prijs is volledig anders.
- Je naam trekt de juiste klanten aan. De ervaring van Hülsmann leert: te veel ondernemers wéten dat ze een goed product hebben en verwachten dat klanten daar ook van op de hoogte zijn. Probleem is: dat zijn ze niet. De klant moet het uitgelegd krijgen op een manier die bij hem/haar past. Dus voor een goede bedrijfsnaam kijk je eerst naar wat je doelgroep is, bedenk je dan wat die doelgroep wil en sluit je je bedrijfsnaam daar op aan.
- Naam is geld waard. Instagram is een goed voorbeeld van hoeveel geld je bedrijfsnaam waard kán zijn. Toen het bedrijf werd verkocht aan Facebook was een specifieke clausule voor de bedrijfsnaam ingebouwd. Ofwel: Zuckerberg en co moesten extra betalen voor het gebruik van de naam Instagram. Bij vele bedrijven is het zo: als je de fabrieken, winkels en producten weghaalt dan bestaat de naam nog steeds. Zonder nieuwe iPhone zit er nog steeds een waarde aan de naam Apple.
- De naam kristalliseert je product. De naam dwingt je om na te denken: wie ben ik en wat doe ik? Daar moet je je naam bij aan laten sluiten. Dus heb je eigenlijk een voordelige start van je bedrijfsvoering. Dat veel ondernemers er nog niet of niet genoeg over nadenken verbaast Hülsmann niet. ‘Het is toch niet makkelijk en het dwingt je om concreter te maken wat je wil gaan doen. Sommige mensen raken dan in paniek en kiezen maar iets’.
De complete aflevering van De Ondernemer kun je terugluisteren via onder meer NewBusinessRadio, Soundcloud, iTunes en Spotify.