Podcast

7 redenen om een opvallende bedrijfsnaam te willen

Een goede bedrijfsnaam levert je als ondernemer vele voordelen op. Dat is de overtuiging van naamexpert en oprichter van Namarama, Floris Hülsmann. In de wekelijkse podcast van De Ondernemer legt hij onder meer de zeven voordelen van een goede bedrijfs- en merknaam uit.

Floris Hlsmann Namarama

Presentator: Robert van den Ham 27 februari 2019

Hülsmann heeft zijn leven gewijd aan het bedenken en uitwerken van bedrijfsnamen. Vorig jaar verscheen zijn boek ‘Maak je naam onvergetelijk’, dat genomineerd is voor Managementboek van het Jaar. Tijdens de radio-uitzending van De Ondernemer ging hij in gesprek met content director Robert van den Ham van De Ondernemer, en vertelde over de geheimen van een goede bedrijfs- en merknaam, mede aan de hand van deze zeven tips:

  1. Je wordt makkelijk gevonden. Vroeger was een bedrijfsnaam minder belangrijk voor je vindbaarheid. Toen zette je de bedrijfsnaam op je winkelruit en was het klaar. Nu is het belangrijk om goed vindbaar te zijn op Google. Bij de keuze van je bedrijfsnaam is het dan belangrijk om daar over na te denken, zeker om te voorkomen dat er een ander Google-resultaat uitkomt bij je bedrijfsnaam dan jouw bedrijf.
  2. Je wordt beter onthouden. Een goed herkenbare naam zorgt ervoor dat potentiële klanten je bedrijf ook de tweede keer weten te vinden. Daarom is het belangrijk voor je uitstraling om te kiezen voor een naam die aansluit bij je bedrijf.
  3. Mond-tot-mondreclame nog steeds beste bedrijfsreclame. Oké, Hülsmann geeft zelf al aan dat deze twee veel op elkaar lijken. Maar: mond-tot-mondreclame blijft de belangrijkste bedrijfsreclame. Maar als je bedrijfsnaam niet goed te onthouden is, blijft het gratis-promo-verhaal van een tevreden klant steken.
  4. De klant snapt je prijsvoering. Als je online vliegkaartjes gaat kopen dan heb je daarvoor Cheaptickets.nl. Wil je een vakantieplek hebben die wat minder mainstream is? Dan kun je bij Eliza was here terecht. Beide zijn vliegtickets, maar de verwachting qua belevenis en prijs is volledig anders.
  5. Je naam trekt de juiste klanten aan. De ervaring van Hülsmann leert: te veel ondernemers wéten dat ze een goed product hebben en verwachten dat klanten daar ook van op de hoogte zijn. Probleem is: dat zijn ze niet. De klant moet het uitgelegd krijgen op een manier die bij hem/haar past. Dus voor een goede bedrijfsnaam kijk je eerst naar wat je doelgroep is, bedenk je dan wat die doelgroep wil en sluit je je bedrijfsnaam daar op aan.
  6. Naam is geld waard. Instagram is een goed voorbeeld van hoeveel geld je bedrijfsnaam waard kán zijn. Toen het bedrijf werd verkocht aan Facebook was een specifieke clausule voor de bedrijfsnaam ingebouwd. Ofwel: Zuckerberg en co moesten extra betalen voor het gebruik van de naam Instagram. Bij vele bedrijven is het zo: als je de fabrieken, winkels en producten weghaalt dan bestaat de naam nog steeds. Zonder nieuwe iPhone zit er nog steeds een waarde aan de naam Apple.
  7. De naam kristalliseert je product. De naam dwingt je om na te denken: wie ben ik en wat doe ik? Daar moet je je naam bij aan laten sluiten. Dus heb je eigenlijk een voordelige start van je bedrijfsvoering. Dat veel ondernemers er nog niet of niet genoeg over nadenken verbaast Hülsmann niet. ‘Het is toch niet makkelijk en het dwingt je om concreter te maken wat je wil gaan doen. Sommige mensen raken dan in paniek en kiezen maar iets’.

De complete aflevering van De Ondernemer kun je terugluisteren via onder meer NewBusinessRadio, Soundcloud, iTunes en Spotify.

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details