Nieuws Actueel

Aandacht voor resultaten Adyen en BAM op Beursplein 5

Beleggers op het Damrak verwerken donderdag onder meer de resultaten van betaalbedrijf Adyen en bouwer BAM. Bij Adyen steeg de omzet in de eerste jaarhelft met 37 procent. Het Amsterdamse bedrijf verwerkte voor 346 miljard euro aan betalingen. Dat is 60 procent meer dan een jaar eerder.

ANP 18 augustus 2022

ANP180822055 1

BAM zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar dalen door het afstoten van bedrijfsonderdelen. Het nettoresultaat nam daarentegen sterk toe. Topman Ruud Joosten sprak van solide prestaties van de bouwer in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het niveau van de orderontvangst blijft volgens hem ook bevredigend. Zo startte BAM de tweede jaarhelft met een orderportefeuille van dik 12 miljard euro.

Daarnaast wordt nog gereageerd op de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen blijkt dat de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank vastbesloten zijn om de rente verder te verhogen om de inflatie te bestrijden. Volgens de centrale bankiers zal het ook nog wel even duren voordat de inflatie weer op de doelstelling van rond de 2 procent zal uitkomen.

Voorzichtig begin

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt af te stevenen op een voorzichtig begin van de nieuwe handelsdag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine koersuitslagen openen. De aandelenmarkten in Azië stonden donderdag in het rood. In Tokio sloot de Nikkei 1 procent lager. De Chinese beurzen verloren tot 0,6 procent. Economen van de Japanse bank Nomura en de Amerikaanse bank Goldman Sachs hebben hun groeiverwachtingen voor de Chinese economie dit jaar verder verlaagd.

Ook Boskalis kwam met cijfers. De baggeraar zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink toenemen. Met betrekking tot het overnamebod van investeerder HAL verklaarde Boskalis daar later deze maand meer over te kunnen zeggen. Het bedrijf vindt het bod van 4,2 miljard euro te laag maar laat het aan de aandeelhouders over om te beslissen of ze met HAL in zee willen.

Techinvesteerder Prosus zal waarschijnlijk bewegen op een stevige koerswinst van Tencent. Het Chinese internet- en gamesbedrijf, waarin Prosus een groot belang heeft, stijgt ruim 3 procent in Hongkong ondanks tegenvallende kwartaalcijfers. Chemicaliëndistributeur IMCD zal mogelijk koersdruk ondervinden van een verkoopadvies door analisten van Deutsche Bank.

De euro was 1,0162 dollar waard, tegen 1,0164 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent in prijs tot 88,22 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 93,83 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws