Nieuws Actueel

Aardbeienwijn voor open minded publiek

Van de beginnende ondernemers overleeft 79 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters?

Tekst: Mathilde Lentjes | Foto Erik van 't Hullenaar 8 april 2016

Wijn 12

Wijn van ander fruit dan van de druif? De meeste wijnliefhebbers moeten even over een drempel heen, weet wijnmaker Teunis van Oort. "Mensen denken dat vruchtenwijn mierzoet is en geen alcohol bevat. Dat klopt niet. In mijn wijnen zit 12 procent alcohol en het zoetgehalte is laag."

Teunis woont in Zetten in de Betuwe, waar hij een aantal hoogstamfruitbomen heeft. "Daar komt te weinig fruit vanaf om naar de veiling te brengen en te veel om zelf op te eten. Een paar jaar geleden ben ik daarom wijn gaan maken.''

AardbeienAls basisingrediënt voor die wijnen gebruikt hij pruimen, appels, peren en kersen, maar ook aardbeien. "Ik sta veel op speciale markten, zoals de SonsbeekMarkt, de streekmarkt in het Sonsbeekpark in Arnhem. Daar komen mensen die open-minded zijn. Dat is mijn doelgroep."

Het proces van pluk tot verkoop duurt lang. Minimaal twee jaar moet het fruit gisten. "In de wijnhandel hoef je geen snel resultaat te verwachten. Je moet eerst flink investeren in geld en tijd voordat je iets verdient."

Samen met een hotel in Zetten organiseert hij proeverijen. "Het is een manier om mijn wijnen bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. En een manier die werkt. Ik merk dat de belangstelling groeit."

Wie: Teunis van Oort (58)Wat: fruitwijnenWaar: ZettenSinds: augustus 2011Contact: wijnmakerijdebetuwe.nl

Ben jij een doorzetter en wil je in deze rubriek? Mail naar: regioarnhem@deondernemer.nl.