Nieuws Actueel

ACM wil maatschappelijke projecten voorrang geven op stroomnet

De Autoriteit Consument & Markt wil dat woningbouwers, veiligheidsdiensten, gezondheidszorg of scholen voorrang kunnen krijgen op het stroomnet, vooral als er krapte is. Netbeheerders moeten dan kunnen afwijken van het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt', maakte de toezichthouder bekend.

ANP 2 maart 2023

Het uitgangspunt is dat voorrang wordt gegeven op basis van "objectieve en transparante criteria en voorrang nodig is om de gestelde (maatschappelijke) doelen te bereiken."

In Nederland is er op veel plekken onvoldoende netcapaciteit om aan alle vraag naar elektriciteitstransport te voldoen. Netbeheerders kunnen partijen hierdoor niet direct toegang geven tot het elektriciteitsnet. Hierdoor ontstaan wachtrijen. Die kunnen vaak pas opgelost worden wanneer het net wordt verzwaard zodat er weer voldoende transportcapaciteit beschikbaar komt.

Voorrang

Het huidige systeem, 'wie het eerst komt, het eerst maalt' werkt volgens de ACM goed als er voldoende capaciteit is. "Maar bij transportschaarste kan het leiden tot onwenselijke maatschappelijke uitkomsten. De ACM vindt dat transportschaarste het behalen van belangrijke maatschappelijke doelen niet in de weg mag staan."

De ACM zal met de netbeheerders in gesprek gaan over de manier waarop zij voorrang kunnen geven.

Netbeheerders geven al tijden aan dat op veel plekken in Nederland de maximale capaciteit is bereikt op het elektriciteitsnet voor het leveren van stroom aan grootverbruikers. Dat betekent dat er geen nieuwe aansluitingen meer bij kunnen voor organisaties als bedrijven, scholen en ziekenhuizen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws