Nieuws Actueel

Afzetprijzen industrie zakken voor derde maand op rij

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in juni gemiddeld 7 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de derde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 4,9 procent.

ANP 28 juli 2023

ANP280723041 1

In april lieten de prijzen voor het eerst in ruim twee jaar een daling zien. In die maand bedroeg de prijsdaling 2,4 procent. Sinds juli 2022 laat de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.

De afzetprijzen van de industrie hangen vooral nauw samen met de olieprijzen en die zijn afgenomen ten opzichte van een jaar geleden. Zo kostte een vat ruwe Brent-olie in juni zo'n 69 euro. Dat was ruim 37 procent minder dan een jaar eerder. In mei kostte een vat Brent-olie bijna 70 euro, ofwel 34 procent minder dan een jaar eerder.

In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in juni wel hoger dan een jaar eerder. Vooral in de autosector en machine-industrie namen de prijzen toe. Producten in de aardolie-industrie waren echter bijna 36 procent goedkoper dan een jaar terug en in de chemie daalden de prijzen met bijna 18 procent door de lagere olieprijzen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws