Nieuws Agro
Recyclebare bloempotten maken van dit familiebedrijf een wereldwijde speler
In 1979 richtte opa Kreuwel het bedrijfje Kreuwel Plastics op, om van oude emmers nieuwe emmers te maken. Drie generaties verder exporteert het bedrijf in Almelo plantcontainers van 100 procent gerecycled plastic over heel de wereld. De familie stapte nooit van het recyclen af.

Kleinzoon Luc Snijders (29) werkt als grondstofspecialist bij Kreuwel Plastics, en komt binnenkort in de directie van het familiebedrijf, zo schrijft Tubantia. „Bij de eerste generatie van mijn opa hergebruikte je zoveel mogelijk, omdat er geen geld was voor nieuwe spullen. Bij de tweede generatie werd alles goedkoper en stapten bedrijven hier van af, maar wij niet. De huidige generatie hergebruikt weer spullen en dat zien we terug.”
Kreuwel Plastics produceert in Almelo voornamelijk bloempotten, in wel dertig verschillende kleuren. De producten zijn niet alleen van hergebruikt plastic, maar zijn zelf ook recyclebaar.
Lees ook: Zo houd je als lokale winkelier je staande in het geweld van de online winkels
Van plastic naar een bloempot
Hoe maak je van geshredderd plastic een bloempot? Aan het einde van de straat levert de vrachtwagen plastic grondstoffen in verschillende zakken van 800 tot 1000 kilo. „Onze grondstoffen komen van huishoudelijk afval en industrieel afval”, legt Snijders uit. „We werken met recepten en voor een recept gebruik je de verschillende grondstoffen. We mengen het tot de juiste samenstelling. Als dat is gelukt, gieten we het in de silo en exporteren het naar de productiehal ernaast.”
In de hal staan de machines die 24 uur per dag draaien om bloempotten te produceren. De mengelmoes wordt omgesmolten tot vloeibaar plastic. „We voegen de kleurstof toe en gieten het in de matrijs”, vertelt Snijders. „In de matrijs koelt het product af. Dit gebeurt binnen vijf seconden. Uit de machine rolt dan een bloempot van 100 procent gerecycled plastic.” En de bloempotten die mislukken? „Die gooien we weg bij het plastic afval om weer te hergebruiken”, aldus Snijders.
Lees ook: Door corona op groen: bedrijven kiezen vaker voor duurzame investering
Dat Snijders er nu in dienst is, was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. Hij studeerde bouwtechnische bedrijfskunde en werkte in de bouw. „Al snel merkte ik dat ik daar niet op mijn plek was. Ik wilde meer vrijheid. Na twee jaar zei ik tegen mijn vader: ‘Ik wil voor het bedrijf werken, maar misschien ben ik ook zo weer weg.”
Twee jaar later is van dat laatste geen sprake, maar maakt Snijders grote stappen binnen het bedrijf. „Ik kan hier beter mijn ei kwijt, en er valt veel meer uit het bedrijf te halen.”
Nieuw pand gekocht
De vraag naar gerecyclede bloempotten bleef de afgelopen jaren maar stijgen. Niet vreemd, zegt Snijders. „Het is hip een plant in je huis te hebben of om een moestuintje aan te leggen. Door corona zien we ook de vraag stijgen. Mensen tuinieren omdat ze meer tijd hebben.” Door de stijgende vraag stijgt de afzet naar negentig miljoen stuks per jaar.
"Als je roept dat je producten van 100 procent gerecycled materiaal zijn moet je dat ook bewijzen"
Het bedrijf produceert nu met 24 spuitmachines. „Door de stijging komen er de komende jaren twee of drie machines bij en dan zit het hier vol”, legt Snijders uit. „Mijn vader zag het pand tegenover ons, waarin nu Universal Corrugated zit, en kwam op het idee om het te kopen. Dat is gelukt. We krijgen er 7000 vierkante meter bij.”
Plannen voor de toekomst
Kreuwel Plastics komt daarmee op bijna 20.000 vierkante meter. „Het ziet er naar uit dat de hele Königweg in Almelo straks van ons is. Nog even en dan moeten we tol vragen”, grapt hij. Begin volgend jaar mogen ze er in. Hoeveel de koop gekost heeft, gaat Snijders niet aan de grote klok hangen. „Het was wel boven het miljoen. En er is geen bank aan te pas gekomen.”
Lees ook: Sierteelt niet langer in zwaar weer: thuiswerkers kopen massaal bloemen en planten
Snijders heeft grote plannen voor de toekomst. „We gooien het gekochte pand plat en binnen vijf jaar komt er een nieuwe productiehal te staan. Het oude pand waar we nu zitten renoveren we, en daar komt de opslag. Het wordt nooit meer laagbouw, maar minimaal tien meter hoog. Het enige wat dan nog ontbreekt, is een loopbrug tussen de twee panden.”
KIWA-certificaat
Bij Kreuwel staat duurzaamheid voorop. Het bedrijf hergebruikt water om te koelen en wil in de toekomst overgaan op duurzame energie. Hoe dat moet is nog even de vraag. „We kijken naar zonnepanelen, maar hiermee wordt slechts 15 procent van ons stroomverbruik gedekt”, legt Snijders uit. „We dachten ook aan windmolens, maar daar krijgen we waarschijnlijk geen vergunning voor van de gemeente.”
Lees ook: 'Ondernemers, werk nu nieuwe concepten uit: duurzamer, gezonder'
De wens om duurzaam te produceren heeft al geresulteerd in een keurmerk. „Als je roept dat je producten van 100 procent gerecycled materiaal zijn moet je dat ook bewijzen”, vertelt Snijders. „Met het KIWA-certificaat tonen wij dit ook echt aan. Twee keer per jaar komt hier een ‘mannetje van de KIWA’ die het productieproces controleert. Door de lage olieprijzen is het voor bedrijven verleidelijk te produceren met nieuw plastic. Wij kunnen het niet maken om daarvan af te stappen. Wij blijven trouw aan het recyclen van plastic.”
Liever geen zwart
De geproduceerde bloempotten van Kreuwel zijn zelf ook recyclebaar. Behalve de zwarte bloempot. Hoe dat zit? „Tijdens het verwerken van afval wordt infraroodlicht gebruikt om herbruikbaar plastic op te sporen. Maar het zwarte plastic wordt door dat licht niet herkend”, verklaart Snijders. „Het zwarte plastic wordt daarom niet gerecycled, maar verbrand. Als oplossing verkopen we daarom ook antraciet grijze potten. Die kleur wordt wel opgespoord door het infraroodlicht.”