Nieuws Actueel

Akkerweb geeft telers 'big data'

Akkerweb, een platform waarop bedrijven en overheden apps voor telers aanbieden. Daar zit akkerbouwer Nils van Tilbeurgh uit Oud-Vossemeer op te wachten, meldt de PZC. "Ik denk dat precisielandbouw dichterbij komt als iedereen zijn data deelt."

Frank Balkenende (PZC) 18 februari 2016

Akkerweb telers zeeland big data

Zeeland pioniert al een tijdje met precisielandbouw, waarmee de provincie landelijk aan kop gaat. Accuraat spuiten en beregenen is goed voor het milieu en de portemonnee. Ook Van Tilbeurgh doet mee aan het proefproject Akkerbouw 2.0 Hightech Sensing. Een vliegtuig dat volhangt met verschillende type camera's scant Zeeuwse akkers. De hoogresolutiebeelden worden omgezet in taakkaarten, zodat de boer weet of hij minder stikstof moet strooien of meer vocht moet toedienen.

Data delenVan Tilbeurgh heeft tot nu toe drie keer taakkaarten ontvangen, maar er niets mee durven doen. "Data interpreteren blijft lastig. Klopt zo'n kaart nou echt? Je hebt meer vergelijkingsmateriaal nodig." Hij verwacht toch dat telers binnen vijf jaar met aardobservatie werken, want Akkerweb, een initiatief van Agrifirm en Wageningen UR, brengt nu precisielandbouw en 'big data' bij elkaar. "Telers en kennisinstellingen die data delen, is een stap vooruit."