Nieuws Actueel

Alleen producten uit de buurt bij boerderijwinkel De Molkerij in Damwoude

Hessel Jan Sinnige (26) uit Damwoude wist het van jongs af aan zeker. Wanneer hij het melkveebedrijf van zijn vader zou overnemen, zou hij in een zo klein mogelijke gesloten kringloop gaan werken, beginnend bij regionaal geproduceerd voer voor zijn koeien. Dat is gelukt, meldt Ondernemend Friesland.

Van onze redactie 21 juli 2016

Koe Weiland Boer Thinkstock

De meest recente aanwinst voor de kringloop is eigen boerderijwinkel De Molkerij. Daar verkoopt de jonge melkveehouder iedere zaterdag en zondag eigen producten. Dat zorgt voor extra inkomsten, maar is vooral belangrijk omdat op deze manier omwonenden meer betrokken worden bij de bedrijfsvoering. "Het bedrijf moet in balans zijn met alles wat er binnenkomt en wat er van het erf gaat", vertelt Sinnige. "En zo transparant mogelijk: dan krijg je waardering voor je manier van werken."

Eigen vlees en melk, eieren van dichtbij

Naast eigen melk en vlees, dat verpakt wordt door dorpsgenoot Klaverweide Vlees, verkopen Sinnige en zijn vriendin Baukje de Beer (26) ook eieren van de nabijgelegen biologische pluimveehouderij van Riemer Dijkstra. Het assortiment wordt nog uitgebreid. "We gaan in ieder geval ook eigen honing verkopen", licht De Beer vast een tipje van de sluier.

Achtertuin

Een andere nieuwe ontwikkeling is de samenwerking met stadscafé Artisante in Dokkum. "Het restaurant serveert vlees van onze koeien", vertelt Sinnige. "Mensen willen weten waar het vlees vandaan komt. Dat kunnen ze hier dan bekijken: we zitten zo'n beetje in de achtertuin!"