Nieuws Actueel

Allianz: dubbele prijzen energie zorgen voor bespaarprikkel

De maatregelen die de Europese Unie overweegt doen niets om het besparen van energie aan te moedigen. Dubbele beprijzing van energie is daar de oplossing voor, stelt kredietverzekeraar Allianz Trade. Daarbij betalen huishoudens een lage prijs voor een vastgestelde normale energiebehoefte voor hun huis en de marktprijs voor alles wat ze daarboven gebruiken.

ANP 9 september 2022

ANP090922086 1

Met die stap worden mensen die zuinig met energie omgaan beloond, zegt Johan Geeroms van de Nederlandse tak van Allianz. Dat is volgens hem het grootste verschil met de huidige maatregelen die landen nemen, zoals de btw-verlaging op energie die Nederland doorvoerde. "Je zou mensen juist nú moeten belonen voor zuinig verbruik."

Daarnaast pleit Allianz voor een extra stimulans om energie te besparen in de vorm van energiegeld. Dat zou een soort spaarpot voor huishoudens moeten zijn, waarmee energiezuinig gedrag blijvend wordt gestimuleerd. "Geld dat huishoudens besparen op hun energieverbruik komt op een energiebesparingsrekening", legt Geeroms uit.

De overheid zou dat bedrag dan aan moeten vullen, afhankelijk van de inkomenssituatie van de huishoudens. "Op deze manier worden twee vliegen in één klap geslagen: energiezuinig gedrag wordt gestimuleerd en huishoudens met lage inkomens bouwen financiële reserves op."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws