Nieuws Actueel
Wooting ontwerpt revolutionair toetsenbord
De revolutie op het gebied van gaming komt uit Arnhem. Een nieuw toetsenbord moet ervoor zorgen. Dat schrijft De Gelderlander.

Een toetsenbord dat op de millimeter nauwkeurig meet hoe ver een toets wordt ingedrukt. Daarmee wil het Arnhemse bedrijf Wooting voor een revolutie zorgen op het gebied van pc gaming, spelletjes spelen op de personal computer.
Met de Wooting One, want zo heet hun eerste telg, kan bijvoorbeeld de loopsnelheid van een spelkarakter worden bepaald in het spel Overwatch,dat wereldwijd twintig miljoen spelers heeft. Of worden bepaald hoe ver je wil insturen met een racegame. Iets wat tot nu toe alleen met een joystick of controller kon.
ToetsenbordHet meten gebeurt met een infraroodsignaal, dat analoog wordt doorgegeven. Het is voor het eerst dat dit wordt gebruikt in een toetsenbord. Dat werd tijd volgens de oprichters van de start-up, Erik Stakenborg (26), Calder Limmen (26) en Jeroen Langelaan (25).
Ze zijn zelf alle drie fervent gamers. "Sinds de jaren 80 zijn er nauwelijks ontwikkelingen geweest rond het toetsenbord. Dat is natuurlijk erg vreemd als je ziet hoe snel het met de rest van de computer is gegaan", zegt Stakenborg.
Daar zijn meer mensen het mee eens, zo bleek tijdens een crowdfundingcampagne van het bedrijf in mei 2016. Binnen zeven uur werd de beoogde 30.000 euro opgehaald, waarmee de eerste productiekosten gedekt waren. Uiteindelijk leverde de campagne ruim 135.000 euro op.
"Dit is het eerste toetsenbord dat analoog werkt. Daar werd erg enthousiast op gereageerd", zegt Limmen. "We hebben via een forum mensen om advies gevraagd en updates gegeven over waar we stonden in de ontwikkeling. Dat heeft echt een community gecreëerd."
VideoHet filmpje waarbij de werking van een prototype wordt gedemonstreerd, ging viral. "Voor de start van de crowdfundingcampagne hadden we 4.000 mensen op een mailinglijst staan. Daarvan heeft ongeveer een kwart een eerste versie besteld."
Die eerste versie wordt in februari geleverd, in plaats van, zoals eerder beloofd, in november 2016. Er werd begripvol gereageerd op het uitstel.
"We hebben nog een verbetering kunnen doen aan de chip waardoor hij nog jaren vooruit kan. Het duurt daarom nu wat langer. Toch doen we dat liever dan dat we over een half jaar weer een nieuwe versie uitbrengen. We zijn geen Apple", zegt Langelaan.
Dat er nog geen andere hardware-ontwikkelaars met hetzelfde idee zijn gekomen, heeft meerdere redenen. Tot nu toe was de technologie met de infraroodmeting niet geschikt voor dit gebruik. Daarnaast is het toetsenbord voorlopig vooral voor techneuten interessant. "Er zal software moeten worden ontwikkeld om het te laten werken. Voorlopig houden gameontwikkelaars nog geen rekening met de mogelijkheden van ons toetsenbord en wordt hij herkend als een controller. Je zult nu nog zelf wat dingen in moeten stellen", zegt Limmen.