Nieuws Actueel

ASML koploper in vlakke AEX, Besi op hoogste koers ooit

Chipmachinemaker ASML was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die weinig beweging liet zien. De Nederlandse chipbedrijven laten de afgelopen tijd al flinke koerswinsten zien door het aanhoudende optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Branchegenoot Besi tikte zelfs de hoogste koers ooit aan.

ANP 30 mei 2023

ANP300523109 1

De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef echter terughoudend. Beleggers wachten vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd door het Congres. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

De AEX-index noteerde rond het middaguur vrijwel vlak op 764,10 punten. De MidKap bleef ook ongewijzigd, op 925,61 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 0,4 procent. Frankfurt won 0,5 procent.

ASML en Shell

ASML kreeg er 1,9 procent bij. Besi steeg 1,6 en ASMI won 0,6 procent. Fusiebedrijf DSM-Firmenich was de grootste daler in de AEX, met een min van ruim 3 procent. Olie- en gasconcern Shell volgde met een verlies van 1,3 procent. Exor won 1,2 procent. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING.

Unilever zakte 1,1 procent. Het levensmiddelenconcern liet weten dat financieel bestuurder Graeme Pitkethly in mei volgend jaar met pensioen gaat. Het bedrijf is al gestart met het zoeken van een opvolger, waarbij zowel binnen als buiten het bedrijf wordt gekeken.

Ebusco en Ajax

Ebusco dikte 6 procent aan. De fabrikant van elektrische bussen gaat batterijen leveren voor het eerste nieuw te bouwen waterstofbinnenvaartschip ooit. Het bedrijf zet daarmee de eerste stap in de scheepvaart.

Ajax daalde 0,4 procent. Algemeen directeur Edwin van der Sar vertrekt bij de beursgenoteerde voetbalclub na het tegenvallende voetbalseizoen. In Frankfurt verloor Borussia Dortmund 2 procent. De beursgenoteerde Duitse voetbalclub raakte maandag al meer dan een kwart van zijn waarde kwijt na het mislopen van de Duitse landstitel.

Euro en olie

De euro was 1,0718 dollar waard, tegen 1,0713 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent in prijs tot 71,13 dollar. Brentolie kostte 2,2 procent minder op 75,36 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws