Nieuws Actueel

ASML voorziet weinig last van strengere regels VS

Chipmachinemaker ASML denkt weinig last te krijgen van nieuwe Amerikaanse exportregels. Dat zei het bedrijf bij de presentatie van zijn cijfers over het derde kwartaal. De Verenigde Staten scherpten onlangs hun regels voor het exporteren van chiptechnologie naar China aan. ASML, de marktleider op het gebied van chipmachines, schat vooralsnog in dat die regels niet strenger zullen zijn dan de huidige Nederlandse en denkt dan ook volgend jaar weinig van extra beperkingen te zullen merken.

ANP 19 oktober 2022

ANP191022059 1

Het bedrijf merkt wel dat de economie wereldwijd vertraagt, onder meer door hoge inflatie. In sommige segmenten van de markt voor chipmachines neemt de vraag ook wat af, aldus topman Peter Wennink. Over het geheel genomen blijft de vraag echter sterk.

In het derde kwartaal verkocht ASML voor 5,8 miljard euro aan chipmachines en upgrades voor bestaande machines. Daaruit hield het Veldhovense bedrijf een winst van 1,7 miljard euro over, tegen 1,4 miljard euro in het tweede kwartaal. Het bedrag aan boekingen - bestellingen die wel zijn binnengekomen maar nog niet afgeleverd en dus ook nog niet als omzet zijn opgenomen - steeg naar 8,9 miljard euro. Dat is 459 miljoen euro meer dan in de zomer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws