Nieuws Automotive

Ministerie: spatlappen per direct verplicht voor personenauto's

Het gerucht deed al de ronde onder studiogasten van de Business Mobility Week: de overheid zou op korte termijn een verplichting van spatlappen voor personenauto's in willen laten gaan. Inmiddels is duidelijk dat die wettelijke verplichting per vandaag geldt.

Van onze redactie 1 april 2023

Auto veiligheid spatlap

'Spatlappen zijn ontworpen voor een effectieve bescherming. Ze verminderen opspattend water en vuil, voorkomen beschadiging door stenen en beschermen auto's en auto's achter u', is een verklaring van het ministerie te lezen. De directe aanleiding achter het besluit zijn de verkeersveiligheid in relatie tot de snel veranderende weersomstandigheden, de extremen van het klimaat, waar we ook in Nederland mee te maken hebben. 'Omstandigheden die vragen om een passende maatregel om de veiligheid op de wegen te vergroten'.

Kabinetsoverleg ging juist ook over verkeersveiligheid en klimaatverandering.

Haagse bronnen

Tijdens de Business Mobility Week - met vorige week dagelijks onder meer live radio over mobiliteit en innovatie - kwamen onder meer uitspraken van minister Harbers (Infrastructuur & Waterstaat) aan bod, die 'het de enige realistische keuze' noemde om voorlopig vooral in te zetten op onderhoud van wegen in plaats van nieuwe aan te leggen. Tijdens deze Week spraken experts off the record al over een daar aan gekoppelde verrassende maatregel vanuit Den Haag, die juist vandaag zou ingaan.

Harbers maakte twee weken geleden bekend dat een groot deel van het geld dat is gereserveerd voor de aanleg van nieuwe wegen zal worden gebruikt voor grootschalig onderhoud. Dat komt volgens hem vooral doordat er vanwege de stikstofcrisis weinig kan worden gebouwd. Het verplichten van spatlappen voor personenauto's blijkt onderdeel van die 'realistische keuze' en het gereserveerde budget.

Bronnen binnen Den Haag beweren dat dit onderdeel van Harbers' plan lange tijd bewust is stilgehouden en op zaterdag 1 april bekend te maken, om een run op spatlappen te voorkomen.

Spatlappen die vervaardigd zijn van composiet rubber en kunststof materiaal.

Overheidsadvies

Het overheidsadvies behelst spatlappen die vervaardigd zijn van composiet rubber en kunststof materiaal, en stelt nadrukkelijk het aanbrengen door een vakgarage te laten uitvoeren. Autorijdend Nederland krijgt per vandaag exact een jaar de tijd om spatlappen aangebracht te hebben; het ontbreken ervan resulteert in eerste instantie tot een waarschuwing, en vervolgens tot een 'symbolische boete'.

Volgens de woordvoerder heeft het ontbreken van het boetebedrag te maken met de korte tijdspanne waarin tot deze maatregel is besloten. 'Naast de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en het stikstofbeleid, heeft het kabinet ook dit de afgelopen dagen op de agenda gehad. Het is nu aan de adviescommissie Mobiliteit om de hoogte te bepalen'. De maatregel geldt alleen voor personenwagens.

Het kabinet heeft op het ministerie van Algemene Zaken gesproken over de verkiezingsuitslag, de overwinning van de BBB, de Boer Burger Beweging, maar sprak ook over verkeersveiligheid. Acht bewindslieden spraken mee waaronder premier Rutte en de vicepremiers Kaag, Hoekstra en Schouten. Foto: ANP/Hollandse Hoogte.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws