Nieuws Actueel

Bíjna een springparadijs

Het grootste trampolinepark van Nederland opent binnenkort in Waalwijk. En nee, niet alleen voor kinderen. "Hier willen we laten zien wat we allemaal te bieden hebben," schrijft het Brabants Dagblad.

SYLVIA VAN DE VEN 31 mei 2016

Trampolineparkjumpxlwaalwijk

Op de strepen van de tennisvelden na herinnert niets meer aan Racket Sport Waalwijk. De tennishal aan de Bachlaan in Waalwijk maakt plaats voor Jump XL, een enorm trampolinepark van 2.300 vierkante meter groot.

De hal is gestript, de muren en het plafond zijn zwart geverfd. "We willen een beetje een donkere, spannende omgeving creëren", zegt bedrijfsleider Erik van der Horst. "Met straks kleurige verlichting, die past bij stunts en tricks."

Dat de hal over twee weken opengaat, zou je niet zeggen. Monteurs zijn druk aan het lassen, trampolines zijn er nog niet te zien. "De stalen constructies zijn de basis waar de trampolines in komen. De aannemer heeft beloofd dat hij op tijd klaar is."

In de hal komen verschillende jumparena's. Geschikt voor zowel ervaren als onervaren springers. Velden met gewone trampolines, maar ook gebieden waar stunters tegen muren kunnen lopen.

In het midden van de hal komen lange trampolines, bij uitstek geschikt voor turners die willen flikflakken. Er komt een kooi vol hindernissen, de Ninja Course, en een kooi waar al springend trefbal kan worden gespeeld.

Showroom

De hal in Waalwijk moet de showroom worden van Jump XL, zegt Van der Horst. Het bedrijf begon twee jaar geleden met een vestiging in Eindhoven en is inmiddels vijftien locaties verder - deze inbegrepen. "Waalwijk wordt de grootste. Hier willen we laten zien wat we allemaal te bieden hebben."

Jump XL richt zich op iedereen die wil springen. Het wordt zeker niet de zoveelste kinderspeelhal, benadrukt Van der Horst. "Natuurlijk, kinderen zijn welkom. We bieden straks ook kinderfeestjes aan. Maar we richten ons vooral ook op extreme jumpers. We hebben stunts en tricks- lessen en gaan ook evenementen organiseren."

Jump XL ziet zichzelf als een goede trainingsfaciliteit voor bijvoorbeeld turnverenigingen en sporters die trampolinespringen als een soort fitness zien. "Maar denk ook aan groepen studenten en bedrijfsuitjes."

Van der Horst is niet bang dat trampolinespringen een hype is die snel weer zal overwaaien. "We zien dat we bij onze andere vestigingen een vaste klantenkring opbouwen. Verenigingen en sporters, maar ook jongeren die les nemen."

Hijzelf is overigens niet bedreven in die tricks. Tot voor kort was hij bedrijfsleider bij de V&D in Oss en had hij nog nooit op een trampoline gestaan. Inmiddels heeft hij die schade ingehaald. "Je wil niet weten welke spieren ik de volgende dag allemaal voelde."

Jump XL begint in Waalwijk met twintig medewerkers. Een EHBOdiploma is een pre, beaamt Van der Horst. "Veiligheid is inderdaad heel belangrijk. We geven duidelijke instructies, bezoekers moeten zich houden aan bepaalde huisregels, maar als er iets misgaat, moet ons personeel wel weten wat het moet doen."

Naast de springhal krijgt Jump XL Waalwijk een flink horecagedeelte. Ook worden er douches gebouwd. "Het is de bedoeling dat mensen zich hier voor langere tijd kunnen vermaken."

Jump XL

Jump XL begon twee jaar geleden in Eindhoven.

Inmiddels telt het bedrijf zestien Europese vestigingen, in Nederland (tien locaties), Frankrijk (vier) en Duitsland (twee).

Buiten Europa is Jump XL actief in Thailand. Ook lopen er gesprekken over een trampolinepark in het Midden-Oosten.

Volgens Jump XL is trampolinespringen geen hype die snel voorbij zal gaan.

In Amerika werd in 2004 het eerste park opgericht. Inmiddels zijn er 500 en nog steeds komen er parken bij.

Jump XL aan de Bachlaan in Waalwijk wordt, met een oppervlakte van 2.300 vierkante meter, de grootste van Nederland.