Nieuws Actueel

Bakker Niels maakte van zijn hobby zijn beroep en een boek

De Kamperzeedijk in Zwolle was al gewend aan de geur van verse cake. Niels van Til heeft er zijn beroep van gemaakt en schreef een boek. Dat schrijft de Stentor

Jordy Boschman 19 april 2017

Bakken Met Niels foto 16 9

Je kon de klok erop gelijkzetten, elke vrijdagmiddag trok vanuit het huis van de familie Van Til de geur van versgebakken cake door de straat. De buurt wist: tiener Niels is in de weer met bloem, boter en eieren. ,,Elke week drie cakes, voor iedereen die op bezoek kwam."

Boek

Nu, drie decennia later, heeft de aan de Kamperzeedijk geboren Zwollenaar niet alleen van die hobby zijn beroep gemaakt, er verschijnt deze week zelfs een eerste bakboek van Niels van Til.

Lees ook: Next step voor Bakker Toet

Geur

Want Bakker Niels, de naam waarmee hij in de branche door het leven gaat, wil zijn fans - 'ja, echt, die zijn er' - ook zelf het bakplezier laten ervaren. De veertiger werkte tot 2012 als vertegenwoordiger van bak- en streekproducten. Hij schoof vanuit die functie eens aan bij demonstraties van ervaren bakkers en proefde gaandeweg zelf ook aan dit vak. ,,Ik wist niet wat me gebeurde...'' Bezoekers van open dagen en landwinkels kwamen als vliegen op de stroop af. ,,Het is de geur, hè. Die doet vaak denken aan een vroegere, huiselijke sfeer.''

Ondernemerschap

Vijf jaar geleden besloot de Zwollenaar vol voor zijn passie te gaan. Niels gaat met zijn bakkar, een mobiele bakkerij, door de regio en bereidt de koeken en taartjes 'live' bij (land)winkels in onder meer Zwolle, Luttelgeest, Hasselt en Staphorst.

Met het boek Bakken met Niels, uitgebracht door de Zwolse uitgever Scholten, wil hij ook achter de voordeur komen. ,,Als mensen mijn stroopwafels of rondo's proeven, zeg ik ze vaak dat ze die thuis ook gewoon zelf kunnen maken. 'O nee, dat lukt me niet', hoor ik ze dan zeggen.'' Bakken met Niels moet het tegendeel bewijzen.

Branche

Rijdt hij de plaatselijke banketbakker niet in de wielen? ,,Ach, ik vind dat de branche daar niet bang voor moet zijn. Als mensen zelf meer rondo's gaan maken, wordt er meer over gepraat en daardoor zul je zien dat de banketbakker op de hoek ook meer gaat verkopen. Dit is toch wat we willen in plaats van die rommel uit de fabriek?'' De Zwollenaar gebruikt daarom met name streekproducten voor zijn lekkernijen.

Fruit

Het is Van Til zelf niet aan te zien, maar calorieneutraal zijn de oliebollen, appelrondo's, stroopwafels en gevulde koeken bepaald niet. ,,Daarom zeg ik mensen altijd dat ze er maar voldoende fruit op moeten doen'', knipoogt de olijke Zwollenaar.

Het boek Bakken met Niels wordt zaterdag gepresenteerd in de Gift City aan de Rieteweg in Zwolle om 13.30 uur.

Bezoekers van open dagen en landwinkels kwamen als vliegen op de stroop af

Niels van Til, bakker