Nieuws Actueel

Bakkers bezinnen zich op een schadeclaim

Het Dordtse Continental Bakeries bereidt een schadeclaim voor, meldt het AD. De bakkersonderneming wilde Bolletje in 2012 kopen, maar de Autoriteit Consument en Markt verbood dat. Volgens het college van beroep voor het bedrijfsleven een fout besluit.

NIELS DEKKER 15 februari 2016

Bolletje 5

Continental Bakeries vocht met de voormalige eigenaren van de befaamde Almelose beschuitfabrikant Bolletje jaren tegen het verbod van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Na een lang gevecht werden de klagers vorige week in hoger beroep in het gelijk gesteld.

Gebrek aan concurrentie"Een belangrijke uitspraak", zegt advocaat Erik Pijnacker Hordijk die de Dordtenaren en oud-eigenaren van Bolletje bijstond. "We gaan nu kijken wat de schade is geweest en of we die kunnen verhalen."

De voorganger van de ACM, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, vreesde in 2012 dat een combinatie van de bedrijven een te groot marktaandeel - driekwart - zou krijgen op de Nederlandse beschuitmarkt. Door gebrek aan concurrentie zou de beschuitprijs voor consumenten omhoog kunnen gaan.

Andere koperDoor de rechtbank in Rotterdam werden het Dordtse bedrijf en Bolletje in eerste instantie in het ongelijk gesteld toen ze beroep aantekenden. Zonder succes. Door instandhouding van het verbod ging Bolletje daarom op zoek naar een andere koper. Dat vond het in de Duitse branchegenoot Borggreve. Dit bedrijf betaalde daar volgens advocaat Pijnacker Hordijk een lagere prijs voor dan de Dordtenaren van plan waren.

Het verschil tussen die bedragen kan nu inzet worden van een nieuwe rechtszaak tegen de ACM, dat als onafhankelijk toezichthouder uiteindelijk onder het Ministerie van Economische Zaken valt. Voor Continental Bakeries betekende de blokkade van de fusie een gemiste (financiële) kans. Over de hoogte van het bod van het Dordtse bedrijf en van de Duitsers wil jurist Pijnacker Hordijk niets zeggen.

OnbevredigendDe winst in de rechtszaak komt voor de twee partijen hoe dan ook te laat, omdat de overname niet kan worden teruggedraaid. "Onbevredigend, maar zo is het systeem. Een verbod is een verbod, al loopt er nog beroep", aldus de advocaat. "Het is daarom ook teleurstellend dat de rechtbank in Rotterdam zijn werk niet beter heeft gedaan."

Volgens het college van beroep was het onderzoek van de ACM 'onvoldoende' en de stelling dat de concurrentiepositie in het geding kwam 'onvoldoende onderbouwd'. "Maar daarmee is niet gezegd dat de fusie anders wel door had mogen gaan", reageert woordvoerder Murco Mijnlieff van de ACM, dat er bij blijft dat een blokkade noodzakelijk was. ACM houdt al rekening met een schadeclaim.