Nieuws Actueel

Door bedrijfscultuur groeit Story of AMS in 3 jaar van 0 naar 2 miljoen omzet

In zijn slaapkamer staat een boek over de planeet Mars. Coen van Hees, founder en ceo van softwarebedrijf Story of AMS, kreeg het ooit met Sinterklaas waarna het steeds meer symbool is gaan staan voor de eindeloze mogelijkheden binnen het ondernemerschap. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst naar deze planeet kunnen reizen en dus is werkelijk alles mogelijk." Het bedrijf is pas drie jaar oud, maar met een verwachte omzet van 2 miljoen euro wacht er daadwerkelijk een interessante toekomst.

Robbert Daalder 19 juni 2019

Story of ams bedrijfscultuur 2 miljoen omzet 3 jaar

,,Wij onderscheiden ons doordat we sinds de eerste dag van ons bestaan op de bedrijfscultuur hebben gefocust. Hierdoor hebben we flink wat digitaal talent om ons heen verzameld waarmee we kunnen concurreren met de grootste partijen uit Nederland. De ervaring leert dat we veel klanten winnen omdat we jong zijn en snel kunnen opleveren.”

Story of AMS geboren uit nieuwsgierigheid

Van Hees vertelt dat zijn drang naar ondernemen begon na een stage in Amerika. ,,Voordat ik mijn studie aan de Brighton Business School begon, liep ik mee bij een Fortune 500 company waar ik direct de leiding over zestig mensen kreeg. What the hell! Ik werd compleet in het diepe gegooid en was nog maar 19 jaar oud. Toch leerde ik er om groot te denken. Als ik dit aankon, wat was er dan nog meer voor mij mogelijk?”

Lees ook: Zo werd deze sieradentweeling de juwelier van bekend Nederland

Van Hees: 'Story of AMS begonnen zonder ervaring'

Die vraag leidt ertoe dat Van Hees bij terugkomst een eigen onderneming opzet. Samen met zijn jeugdvriend Doeke Leeuwis begint hij te bouwen aan kleine, simpele websites. Eerst voor familie en vrienden, later voor serieuze bedrijven. ,,We groeiden stap voor stap totdat we ruim twee jaar geleden een opdracht kregen waar we 22.000 euro mee konden verdienen. We moesten een compleet platform bouwen en hoewel we daar eigenlijk helemaal geen ervaring mee hadden, lukte het ons wel om een product te leveren waar de opdrachtgever heel blij mee was.”

Grote diversiteit aan klanten doet Story of AMS kwaliteit aantrekken

Vanaf dat moment heeft Story of AMS een stijgende lijn te pakken die tot op de dag van vandaag nog niet is afgezwakt. ,,Een klant als Intersport komt naar ons toe met een nieuw product en wij verzorgen het complete digitale pakket daaromheen. We bouwen een site of passen deze aan, maken een app en creëren de animaties. Futureproof en snel geleverd. Het is de reden waarom wij voor productie hebben gekozen. Veel corporates hebben wel concepting en strategen in huis, maar die doen iedere dag hetzelfde en worden dus niet uitgedaagd. Door de grote diversiteit aan klanten is dat bij ons wel het geval waardoor wij een aantrekkelijke werkgever zijn en steeds beter worden in wat we doen. Ondertussen neemt de behoefte aan digitaal alleen maar verder toe.”

Lees ook: Marco Aarnink (Print.com) in Werkverkeer: 'Businessmodel samen met 100 klanten gemaakt'

Investeren in bedrijfscultuur afgekeken van Google

Wie voet over de drempel zet bij Story of AMS, heeft meteen het gevoel dat hij bij een volwassen bedrijf binnen is. Is het niet vanwege de schitterende locatie aan de Amsterdamse Brouwersgracht, dan wel om het aantal mensen dat er aan het werk is. ,,Zoals ik al zei geven wij veel om de bedrijfscultuur. Zo hebben we een head of people rondlopen. Zij zorgt ervoor dat er iedere dag een gezonde lunch voor onze mensen klaarstaat, dat er avondeten is en dat we aan het einde van de week iets leuks doen met z’n allen. We hebben Google hierbij als voorbeeld genomen. We wilden dit omdat we bij veel bedrijven over de vloer komen en te vaak zien dat mensen er oprecht niet gelukkig zijn. Ik durf te zeggen dat de 25 medewerkers van Story of AMS dat wel zijn.”

Podcast als krachtig middel voor personal branding van Van Hees

Wat direct in het oog springt in de bedrijfsruimte, is een kleine opnamestudio achterin het pand. ,,Hier maken we podcasts waarin ik met mensen praat die uitblinken in hun vakgebied. Wat zijn hun uitdagingen? Hoe hebben zij bepaalde doelen behaald? Of juist niet. Het is indirect goed voor klantenbinding en ik vind het oprecht leuk om met dit soort mensen te praten. Maar een podcast is ook een heel krachtig middel om aan mijn personal brand te bouwen.”

De reden om hier nu al zo druk mee bezig te zijn? Absolute vrijheid. ,,We hebben de podcast, maar zijn daarnaast actief op alle social media die er is. We bloggen, zitten op Twitter, Instagram, Facebook, Pinterest, Dribbble en leggen de journey van ons bedrijf vast op YouTube. Dat laatste doen we omdat documenteren de krachtigste branding is die er bestaat. Mensen volgens ons. Wij zijn on top of mind in Amsterdam. Stel dat we over vijf jaar 50.000 trouwe volgers op YouTube hebben, dan kunnen we de wereld over om te spreken op grote events. Dan ben ik Coen van Hees, die jongen van Story of AMS. Mensen inspireren. Iets wat in nu ook al doe op universiteiten in Nederland.”

Story of AMS de grens over, omzet in 2020 naar 10 miljoen

Story of AMS ontwikkelt zich in een hoge versnelling. Waar er in het eerste jaar nog beroep wordt gedaan op freelancers, staan er een jaar later zo’n tien mensen op de loonlijst en wordt er een omzet van een half miljoen euro behaald. Dit jaar verwacht Van Hees 2 miljoen euro om te zetten om in 2020 helemaal door het dak te gaan. ,,Dan gaan we naar de 10 miljoen euro omdat we nog dit jaar vestigingen van Story of AMS gaan openen in Berlijn en Los Angeles.”

Van Hees: 'Nieuwe mensen aannemen om groei te bevorderen'

,,De zaken gaan als een gek en we moeten flink gas geven. Gelukkig zijn we daar allemaal niet vies van. Ik steek 80 uur per week in dit bedrijf. En met alle liefde. Doe ik dat niet, dan word ik onrustig. Natuurlijk heb ik de boel wel eens laten verslappen. Hadden we werk voor drie maanden liggen en dacht ik dat ik even niets meer hoefde te doen. Een goed leermoment, want als je iedere avond met je reet op de bank gaat zitten, gebeurt er ook echt niets. Het klinkt gek, maar zodra ik in mijn comfortzone zit, word ik onrustig. Ik wil dan nieuwe mensen aannemen omdat dit de noodzaak naar verdere groei bevordert. Zaken naar de limit pushen, dat is waar we op uit zijn.”

Lees ook: Je eigen bedrijf starten? Dit moet je weten voordat je voor jezelf gaat beginnen

Yoga-disruptor naast Story of AMS

Gezien de internationale ontwikkelingen lukt hem dat goed. En Van Hees wil naast Berlijn en Los Angeles meer actie over de grens. In New York om precies te zijn. ,,Story of AMS in inmiddels een heel gezond bedrijf. Toch willen we blijven bouwen en dat gaat gebeuren met een andere onderneming genaamd Blossom. Een disruptor voor de yoga-industrie. Als jij een yogaschool wilt openen, dan kun je bij ons de benodigde software afnemen. Als totaalpakket. En dat gaat echt met één druk op de knop. Voor 150 euro per maand heb je je hele backoffice en online integratie voor je website en app. Hier valt letterlijk de wereld te winnen. We beginnen binnenkort met een pilot in Nederland om aan het eind van het jaar in Amerika aan de slag te gaan.”

,,Ons grote doel? Mooie dingen blijven maken die impact hebben op bedrijven. Story of AMS moet het grootste productiebedrijf ter wereld worden met klanten als Google en Facebook. Het gaat een keer gebeuren. Net zoals dat wij op een dag naar Mars kunnen vliegen. Uiteindelijk is er niets wat onmogelijk is. Daar geloof ik echt in. Zolang je maar niet bang bent om risico’s te nemen, ongelooflijk hard blijft werken en durft te dromen.”

Het team van Story of AMS is op alle denkbare kanalen van social media actief. Onderstaande video maakten ze voor YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=1Mkju8eR9Zk

Ik steek 80 uur per week in dit bedrijf. En met alle liefde. Doe ik dat niet, dan word ik onrustig.

Coen van Hees, founder en ceo Story of AMS