Nieuws Actueel
Topvoetballers shoppen in webwinkel van jonge ontwerpers
Ajacied Nemanja Gudelj draagt hun kleding, net als Feyenoorder Tonny Vilhena. Maar ook internationaal bekende voetballers als Bosschenaar Patrick van Aanholt en Jermain Defoe, beiden in dienst van het Engelse Sunderland. De laatste, ook Engels international, is de nieuwste aanwinst voor de 'modellenstal' van Tom Pijnenburg (22 uit Hedel) en Jordey van Ham (23 uit Den Bosch). Ze strikken steeds grotere namen. Zelfs Armin van Buuren liet zich op de foto zetten met een shirt van hun merk Jorcustom. Het Brabants Dagblad ging met hen in gesprek.

Nog geen twee jaar geleden zetten de twee hun webwinkel op, waar klanten zelf hun kleding kunnen samenstellen. Jordey en Tom geven een voorzetje met een voorbeeldshirt, -pet of -trui en vervolgens is het online mogelijk de kleur, tekst en maat aan te passen. En dat valt in de smaak. Zeker bij topsporters, die er wel van houden om met kleding met hun initialen rond te lopen, zegt Pijnenburg. Maar andersom is het ook egostrelend: "Op het moment dat je Defoe ziet met jouw kleding denk je wel even: wow!" Maar het zijn de reacties van die mannen waar ze écht een kick van krijgen. Van der Ham laat zijn telefoon zien. 'Topspul man. En ik zeg dat niet snel'. Afzender: Nemanja Gudelj, gewoon op Whatsapp. "Dan zit je wel een big smile op je kantoortje."
WaarderenHet is vooral Van der Ham die de contacten met de sterren onderhoudt. "Negen van de tien komen terug. Dat is wel een teken dat ze het waarderen." En dat terwijl ze die sporters geen cent betalen. Maar ze hebben een fijne ingang: Patrick van Aanholt is de vriend van Jordey's zus. "Als ik naar Engeland ga, neem ik altijd wat kleding voor 'm mee", zegt Van Ham. "Laatst zat ik met hem op Facetime, en naast hem zaten zijn vrienden Defoe en Jermain Lens."
Natuurlijk krijgen zij een gratis shirt. Geen betere reclame dan een populaire profvoetballer die de kleding op zijn Instagram-account laat zien.
Vaak benaderen ze via social media bekende voetballers. Maar de kleding is inmiddels zo populair, dat het ook andersom werkt, zoals bij Tonny Vilhena. De twee kunnen inmiddels kiezen wie ze een shirt geven en wie niet. Zo was er een wat minder bekende dj die er eentje vroeg. "Dat hebben we niet gedaan", zegt Pijnenburg. Vervolgens kocht hij er zelf een, waarmee hij op de foto ging met Armin van Buuren. Die prijkt inmiddels ook op hun Instagram-account.
Voorlopig doen ze alles zelf: ontwerpen, contacten leggen, kleding drukken en opsturen. Gemiddeld acht stukken per dag. En ze verdienen er nog nauwelijks aan; elke cent gaat terug in de bedrijfskas, om verder uit te breiden. "We wonen nog thuis, dus dat kan prima", zegt Van der Ham. "Als we dit nog een jaar of drie zo kunnen volhouden, kunnen we bouwen aan een stevig merk."