Nieuws Actueel

Bergs bedrijf maakt friet op revolutionaire wijze

De modernisering en uitbreiding van Lamb Weston/Meijer in Bergen op Zoom nadert voltooiing, schrijft BN De Stem. Het Bergse bedrijf benut de aardappel optimaal door de toepassing van de modernste technieken.

Jan van de Kasteele 21 juli 2016

Lamb Weston Meijer

Hij zegt het niet zonder trots, plantmanager Bert Jan Maris. "De fabriek in Bergen op Zoom dient als standaard voor de rest van de wereld. De kennis van hier gaat naar alle andere fabrieken van Lamb Weston/Meijer. Maar omgekeerd hebben we hier ook kunnen leren van alle andere fabrieken van ons bedrijf."

120 miljoen euro is er in de modernisering en uitbreiding van het bedrijf aan de Vierlinghweg in Bergen op Zoom gestoken. Die klus is nu bijna klaar. Het testen van de tweede productielijn is bezig. "In week 32 moeten we draaien." Dit najaar is de officiële opening.

DuurzaamheidIn het bedrijf worden aardappelen uit Zuidwest-Nederland verwerkt tot diepgevroren aardappelproducten. De vraag naar wat Lamb Weston/Meijer maakt, neemt wereldwijd nog steeds toe. Door de mega-investering heeft het bedrijf vooral ook een enorme stap gezet als het gaat om duurzaamheid. Het energieverbruik is fors gedaald. "En er gaat bijna niks meer door de schoorsteen", zegt Maris. Hij heeft een flink aantal voorbeelden: De damp die vrijkomt bij het bakken van de aardappelproducten is zo'n 140 graden. Die warmte gaat niet verloren maar wordt hergebruikt elders in het productieproces.

InvriezenOok het invriezen gebeurt efficiënter. "Onze producten gaan in een half uur tijd van 140 graden naar min twintig." Een enorm verschil, hoe efficiënter het gaat, des te minder energie het kost. De frites arriveert na het bakken met een temperatuur van nog zo'n 90 graden bij de vriestunnel. Leidingwater dat in de fabriek wordt gebruikt en binnenkomt met een temperatuur van 11 à 12 graden wordt gebruikt om de frites voor te koelen. De vriestunnel hoeft daardoor minder hard te werken. En die vriestunnel is een stuk langer geworden. Daardoor kan het bedrijf volstaan met het invriezen op een temperatuur van min twintig in plaats van min dertig. Want doordat de frites langer in de tunnel zit, is het product veel beter ingevroren geraakt.

Water dat tijdens de productie wordt gebruikt, wordt ook weer gereinigd. "En wel zo dat het schoner is dan leidingwater." Daardoor kan het opnieuw worden gebruikt.

Moderne techniekenLamb Weston/Meijer maakt in het bedrijf gebruik van de modernste sorteertechnieken en is uitvinder van speciale snijmessen voor frites en specialities. "Daardoor halen we meer frites uit een kilo aardappels. We benutten de aardappel optimaal. Er is nauwelijks afval." Het Bergse bedrijf levert als alles straks draait 280.000 à 300.000 ton diepgevroren aardappelproducten per jaar, een ruime verdubbeling ten opzichte van vroeger. "Dat zijn 12.000 volle vrachtwagens per jaar."

VakmensenDoor de uitbreiding konden zeventig mensen worden aangetrokken. "De ploegen zijn nu compleet en opgeleid", aldus Maris.

Vanwege de werkzaamheden die zo'n anderhalf jaar duurden, krioelde het van de vakmensen in en om het bedrijf. Toch is alles goed gegaan, zegt Maris. "We hebben echt als een team kunnen werken. We kregen hulp van over de hele wereld. We lopen zelfs iets voor op de planning."

En dat op zich vindt hij ook een bijzondere prestatie. En het bedrijf bleef ondanks de ingrijpende verbouwing wel gewoon produceren. Er ging geen frietje minder de deur uit. De omgeving reageerde volgens hem met begrip op de situatie.

Nu de fabriek zijn voltooiing nadert komen mensen van Lamb Weston/Meijer van over de hele wereld in Bergen op Zoom kijken.

Lees ook:Aardappelverwerker bouwt megafabriek in RuslandPatatje mét van sterrenniveauAD Friettest 2016: de top 153