Nieuws Actueel

Beschikbaar inkomen huishoudens licht omhoog

Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal van dit jaar iets meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer mensen die werkten droegen daar aan bij, volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld ook.

ANP 23 september 2022

ANP230922049 1

Het reëel beschikbaar inkomen steeg met 1 procent. Dat is de stijging van het beschikbaar inkomen, gecorrigeerd voor prijsstijgingen. De totale beloning van werknemers ging volgens de statistici met 6,5 procent omhoog. Er kwamen meer banen bij, maar het aantal gewerkte uren steeg ook. Bovendien gingen de cao-lonen er gemiddeld 2,9 procent op vooruit.

De totale hypotheekschuld van alle Nederlanders steeg met 10,6 miljard euro tot 804,3 miljard euro, meldt het CBS verder. Daarbij ging de schuldenquote, de totale hypotheekschuld als percentage van de omvang van de economie, omlaag. Die bedraagt nu 89,4 procent. Die lagere schuldenquote wordt veroorzaakt door een sterkere groei van het bruto binnenlands product (bbp) dan de totale hypotheekschuld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws