Een zomervakantie boeken, dat was het plan toen Patriek Brouwer, Evert-Jan Breman, Bram ter Meulen, Bas Kruissink, Wytze Kijlstra en Gijs Wolbert ergens eind vorig jaar bij elkaar kwamen. Heel wat zonbestemmingen passeerden de revue. Totdat Hengeloër Gijs Wolbert (23) opperde: "We kunnen komende zomer ook een eigen restaurant beginnen!"
Een redelijk bizar idee, maar zijn vrienden stemmen in. Vanwege de nodige horeca-ervaring hebben ze immers de capaciteiten in huis. En omdat de Hengelose architect Alfonso Wolbert - de vader van Gijs - eigenaar is van voormalig restaurant Wolfersveen is het naar een pand niet lang zoeken.
Nu is het zover. Deze week kunnen passanten al terecht voor koffie met gebak en een lunch. Vanaf vrijdag biedt het restaurant aan de weg tussen Zelhem en Ruurlo zes weken lang volwaardige voor-, hoofd- en nagerechten aan. Uiteraard ontbreken ook de borrelhapjes en de speciale biertjes niet.
De kersverse horecaondernemers kennen elkaar uit hun tijd op het Doetinchemse Rietveld Lyceum. Na de middelbare schooltijd vlogen ze uit naar studentensteden als Delft, Leiden, Utrecht en Groningen. ,,Juist daarom is het heel mooi om nu samen in de Achterhoek iets te ondernemen", vindt de oorspronkelijk uit Sinderen afkomstige Wytze Kijlstra.
Lees ook: Horecaondernemers hebben het zwaar ondanks gunstige cijfers
Hij en zijn vrienden blazen de keuken in restaurant Wolfersveen voor het eerst sinds 2015 weer leven in. Toen vertrok meesterkok Toine Smulders hier. Architect Alfonso Wolbert was direct enthousiast over het plan van zijn zoon Gijs en diens vrienden. ,,Dit is fantastisch", laat hij weten. ,,En het sluit heel mooi aan bij wat we verder met dit pand van plan zijn."
Wolbert heeft plannen voor een inspiratiehuis waarin bedrijven elkaar kunnen ontmoeten, ondersteund door een restaurant. Dat laatste lijkt hier bijna een vanzelfsprekendheid. Deze plek heeft een geschiedenis waar lekker eten als een rode draad doorheen loopt. Restaurant Kaal was vanaf de jaren vijftig een begrip in de regio. Ook prins Bernhard schoof hier ooit aan. Het maakt de uitdaging voor de zes vrienden alleen maar groter. ,,Door de historie van dit pand kunnen we niet volstaan met een paar standaardgerechten", stelt Bram ter Meulen (23) uit Ulft. ,,Dat willen we ook niet. We willen er echt werk van maken." Zo staan er een ceviche van kabeljauw en een saté van de haas op het menu. Duurzaamheid speelt een grote rol. De koks willen zo min mogelijk weggooien. Bezoekers kunnen daarom vooraf op de website al aangeven wat ze willen eten. Ook de koffie is duurzaam. Veel van de gebruikte producten komen uit de streek. De aardappels komen zelfs uit de moestuin van de ouders van één van de mannen.
Vergunningen zijn binnen en cursussen gevolgd. ,,Brandveiligheid, sociale hygiëne, EHBO", somt Wytze Kijlstra op. Hij en Bram ter Meulen volgden tevens een barista-cursus. ,,Zo'n cappuccino maken, dat lijkt heel simpel, maar dat valt eerst nog flink tegen", zegt Ter Meulen.
In de bediening krijgt het zestal de nodige hulp van broertjes en zusjes. De reacties van de eerste terrasgasten zijn alvast enthousiast. ,,Het begon als een spontaan idee, maar nu gaan we het echt doen", zegt Patriek Brouwer. ,,Als mensen denken van; 'oeh, is dat allemaal wel haalbaar?', dan willen wij het juist proberen.''
Als mensen denken van; ‘oeh, is dat allemaal wel haalbaar?’, dan willen wij het juist proberen.
Patriek Brouwer, pop-uprestaurant Wolfersveen