Nieuws Actueel

Blank, maar bekendheid in de 'zwarte' gospelwereld

Edith Casteleyn uit Soest leidt blackgospelkoren en geeft blackgospelworkshops. Het National Museum of African American Music in Nashville gaat een afdeling aan haar wijden.

Alban Mik | Foto: Frans Kanters 4 maart 2016

Sleutelmoment Utrecht

1. Het leger in"In 1984 werd ik gevraagd het koor van The United States Airforce op de luchtmachtbasis op de piano te begeleiden. Later ging ik de koordirectie erbij doen. Veertien jaar werkte en leefde ik er. Het is de basis van mijn netwerk in Amerika geweest."

2. Telefoontje"Zestien jaar terug ben ik geïnterviewd door Portia Maultsby, een professor ethnomusicology aan de universiteit van Indiana en een bekendheid in de wereld van Afro-Amerikaanse muziek. Sindsdien is ze me blijven volgen. Ze vindt dat ik een blanke ben die de gospelmuziek niet alleen kan uitvoeren, maar ook echt begrijpt. Ze heeft een flinke hand in de museumafdeling die aan mij gewijd gaat worden."

3. Alle kleuren van de regenboog"In 1999 startte ik The Rainbow Gospelsingers. Het koor heeft nu dertig leden. Elke zondag repeteren we bij mij thuis. We treden overal op. Ook begeleiden we regelmatig bekende artiesten, zoals Lee Towers en Guus Meeuwis."