Nieuws Actueel

Bloemenexport nog in greep van maffia

De bloemenveiling in Aalsmeer blijkt nog niet verlost van maffia-invloeden. Onderzoek bevestigt dat de Zuid-Italiaanse 'Ndrangheta er nog steeds actief is. Dat schrijft het AD.

CECILIA ANESI, GIULIO RUBINO, KOEN VOSKUIL | Foto: ANP/Koen van Weel 27 maart 2017

ANP aalsmeer koenvanweel

Jarenlang smokkelde de Italiaanse maffia cocaïne tussen ladingen bloemen uit Aalsmeer naar Italië. Met de arrestatie van de gebroeders Vincenzo en Giuseppe Crupi in 2015 werd hun drugslijn opgerold. Maar de grote politieoperatie blijkt lang niet alle maffia-invloeden te hebben uitgeroeid.

Onderzoek van het Duitse journalistencollectief Correctiv en deze krant wijst uit dat er nog steeds banden bestaan tussen maffiagerelateerde personen en Nederlands grootste bloemenveiling. Bloemenhandelaren in Aalsmeer zijn angstig om te praten, maar zeggen anoniem: “Ik weet voor 99 procent zeker dat de drugshandel via andere maffialeden doorgaat."

Kans

Bart Weitjens, directeur van Agro-Check, een bedrijf dat dubieuze spelers in de bloemensector onderzoekt, ziet ook dat de maffia nog actief is. “Ze zijn hier nog steeds aan de gang. De bloemenbranche is een te perfecte kans voor ze. Vrachtwagens met bloemen rijden heel Europa rond. En het is een versproduct, dus alles moet snel vervoerd worden. Het is nauwelijks controleerbaar."

Clan

De broers Vincenzo en Giuseppe Crupi runden meer dan twintig jaar lang een bloemenexportbedrijf in Aalsmeer. Ze stonden bekend als één van de grootste exporteurs van bloemen naar Italië. Weinigen wisten dat de tulpen en hyacinten slechts bijzaak waren. Het echte geld verdienden ze met cocaïne die in holle ruimtes van de vrachtwagens werd verstopt. Ze werkten voor een machtige clan van de Calabrische maffia, de 'Ndrangheta.

Boekhouding

Ook na hun arrestatie in 2015 blijkt de familie Crupi de banden met Aalsmeer niet te hebben doorgeknipt. Toen één van de broers in september 2016 vrij kwam, ging hij meteen terug naar Aalsmeer, zegt een getuige in het Italiaanse strafrechtelijk onderzoek. Hij zou hebben geprobeerd de boekhouding mee te nemen. Eén van hun belangrijkste helpers is ook alweer gesignaleerd.

In herfst van 2015, vlak nadat de broers werden gearresteerd, trouwde de dochter van één van de Crupi's met een jonge man uit Siderno, de thuisbasis van hun maffiaclan. Trouwfoto's tonen een barokke villa die voor de gelegenheid was voorzien van een muur van witte rozen.

Niet lang na de bruiloft opende de schoonzoon een bloemenzaak in Siderno met een Nederlandse naam. De Facebookpagina laat zien dat het bedrijf bloemen importeert uit Aalsmeer.

Standaardtruc

De schoonzoon zelf zegt niets te maken te hebben met de maffia. Hij wijst erop dat hij voordat hij deze bloemenwinkel opende, al werkzaam was in de bloemenbranche. Maar uit onderzoek blijkt dat zijn vorige werkgever uitgerekend de zoon is van een veroordeelde maffiabaas uit Calabrië.

Oplichting

Ook doen maffiagroeperingen nog steeds pogingen Nederlandse bloementelers op te lichten, constateert Agro-Check. De Italianen hebben een standaardtruc. Ze doen een paar kleine bestellingen en betalen keurig. Dan, in de aanloop naar een feestdag, volgt een reuzenorder en blijft betaling uit. In de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart zag Agro-Check weer 'een paar oude bekenden uit Turijn' opduiken die probeerden telers een poot uit te draaien.

Op de Royal Flora Aalsmeer weten bloemenhandelaren dat de strijd tegen de maffia nog lang niet gestreden is. Eén van hen zegt: “Het personeel van Vincenzo Crupi werkt nu voor een ander bedrijf, dat is overgenomen door een man uit Calabrië. Over die man hoor ik ook niet al te beste verhalen."

Vervolging

De strafrechtelijke vervolging heeft Nederland overgelaten aan Italië. Verschillende mensen die in het kader van het onderzoek tegen de Crupi's zijn gearresteerd, hebben van de Aalsmeerse bloemenveiling Royal Flora Holland een levenslang toegangsverbod gekregen. Een woordvoerder van de veiling zegt: “Om te blijven monitoren, de sierteeltsector weerbaar te maken tegen financieel-economische fraude en kennis te delen met experts, zijn we structureel in gesprek met het Openbaar Ministerie en de Nationale Politie."

De bloemenbranche is een te perfecte kans voor ze

Bart Weitjens, directeur van Agro-Check