Nieuws Actueel

Zo krijg je op korte termijn werkkapitaal

Voor veel ondernemers is het zelfs ruim na de kredietcrisis niet eenvoudig om op korte termijn werkkapitaal te verkrijgen bij de bank. Het resultaat kan zijn dat bedrijven daardoor niet snel genoeg kunnen groeien. Redenen waarom banken het vaak niet aantrekkelijk vinden om kleinzakelijke kredieten te financieren, zijn het hogere risico en de relatief hoge handelingskosten. Nieuwe financieringsinitiatieven kunnen een prima alternatief zijn. Peter van Meersbergen voorziet hierin twee nieuwe trends voor de komende jaren.

Jack Monde 16 januari 2018

Petervan Meersbergen750x750

1. Financieringsmix

De eerste trend is de financieringsmix. Deze was de laatste jaren al te zien en zal de komende jaren sterk doorzetten. Hierbij doet de bank in de regel nog wel mee voor een deel van de financiering, maar wordt de rest bijeengebracht door middel van bijvoorbeeld leasing, crowdfunding, subsidies of een investeerder. Crowdfunding blijft populair in Nederland en is nu een gevestigde bron van kapitaal voor ondernemers. Er worden zo inmiddels financieringen tot ver over de miljoen opgehaald.

Steeds vaker wordt ook naar een particuliere investeerder gezocht die een krediet wil verstrekken of een aandeel wil nemen. Dat is mooi, want aan de andere kant zijn er steeds meer particulieren op zoek naar meer rendement op hun vermogen.

Lees ook: Stapelfinanciering: zo combineer je bancaire en alternatieve financiering

Bij factoring zijn vooral nieuwe partijen aan een sterke opmars bezig. Deze vragen niet langer de hele debiteurenportefeuille van de ondernemer, maar je kiest zelf op factuurniveau welke je wil 'factoren'. Subsidies en overheidskredieten zijn nog weleens onbekend bij ondernemers, maar juist in een dergelijke financieringsmix liggen kansen voor verschillende regelingen en kredieten.

2. Open boekhouding

Een trend die net is begonnen, maar de komende jaren zal doorzetten is realtime financieren. Bij de meeste mkb-bedrijven is de boekhouding tegenwoordig volledig digitaal en online. Dat brengt veel mogelijkheden met zich mee. Ik verwacht dat de boekhouding de komende jaren volledig open zal zijn ter inzage aan een kredietverstrekker (of andere financierende partij) die op basis daarvan het risico kan inschatten en zo snel kan schakelen. Dat vraagt natuurlijk wel om een andere mindset van de ondernemer; je geeft partijen volledige openheid van zaken en zij kijken mee in je boekhouding.

Peter van Meersbergen richtte in 2011 Investormatch op, dat sinds 2016 onderdeel is van De Breed & Partners. Meer weten over financieren? Kom 25 januari naar de Week van de Ondernemer; Special Financieren. Schrijf je in via deondernemer.nl/financieren

Ik verwacht dat de boekhouding de komende jaren volledig open zal zijn ter inzage aan een kredietverstrekker

Peter van Meersbergen, Investormatch