Nieuws Actueel

Blok 63-S wordt servicepunt en horecazaak voor snelle hap

De nieuwe horecazaak Blok 63-S op Strijp-S in Eindhoven is ook een servicepunt voor de bewoners van drie woontorens aan de Philitelaan. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Michel Theeuwen | Foto: René Manders / Foto Meulenhof 15 februari 2018

Blok 63 S

Blok 63-S aan de Philitelaan is een servicepunt voor bewoners van de appartementenblokken 59, 61 en 63, maar het is óók een ontbijt- en lunchcafé. ,,We willen een huiskamer zijn waar huurders altijd met vragen terechtkunnen, maar waar ook iedereen iets kan eten of drinken", zegt Yvonne Kooijmans van de uitbater, de Regionale Huismeester.

Blok 63-S is onderin het wooncomplex met die naam, aan de Philitelaan, bij de schoorsteen. Het idee was om de bewoners van de drie nieuwe complexen een servicepunt te geven. ,,Park Strijp Beheer vroeg of we dat wilden opzetten. Maar dan moest er wel horeca bij", vertelt Kooijmans. Haar man Ed is directeur van de Regionale Huismeester, een bedrijfje dat het beheer- en onderhoud van gebouwen verzorgt met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, onder meer op Strijp-S bij projecten als Space-S. ,,Ed kan dit er niet ook bijdoen, dus toen heb ik besloten dat ik het wel wilde doen", aldus Kooijmans. Zij was onder meer werkzaam bij de sociale werkvoorziening.

Lees ook: Eindhovense friet als wereldmerk: Martin Zwerts gaat internationaal

Eindhovense schoorstenen

Met Bram van Uden, 22 jaar en net klaar met de Rooi Pannen in Tilburg, zette ze Blok 63-S op. Het café heeft een industriële uitstraling, met technische lampen, steigerhouten tafels, zwart-wit tegels en aan de wand onder meer 29 foto's van Eindhovense schoorstenen. De kaart beschrijft Van Uden als 'de toegankelijke snelle hap' met klassiekers als een uitsmijter, een tosti, kroketten of een salade met gerookte zalm.

De inrichting is verzorgd door de 28 huismeesters zelf. Peter Sprenkels uit Geldrop is een van hen; de deels afgekeurde bouwvakker maakte onder meer de tafels. Hij komt ook opdraven als er huurders met vragen zijn. Sprenkels: ,,Dat kunnen punten zijn uit de oplevering of iets wat mensen zelf gedaan willen hebben." Op termijn kunnen wellicht ook andere bewoners of ondernemers van Strijp-S er gebruik van maken.

Uitbreiding

Kooijmans wil ook de diensten van Blok 63-S verder uitbreiden, met catering (in het Videolab), take away-eten of verruimde openingstijden - nu nog van maandag tot vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur - bijvoorbeeld op bewonersavonden. Daarbij zullen dan ook wel weer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ingezet worden. ,,Maar eerst het werk maken, dan zien we wel weer."

We willen huiskamer zijn voor huurders met vragen en waar men wat kan eten

Yvonne Kooijmans, de Regionale Huismeester