Nieuws Actueel

Britse inflatie op nieuw hoogtepunt in ruim 40 jaar

De kosten voor het levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk zijn in mei verder opgelopen tot een nieuw hoogtepunt in ruim veertig jaar. De Britse inflatie kwam in mei uit op 9,1 procent, meldt het Britse statistiekbureau. In april bedroeg de inflatie al 9 procent, waarmee de consumentenprijzen de sterkste stijging lieten zien sinds 1982.

ANP 22 juni 2022

ANP220622097 1

Net als in veel andere Europese landen namen in het Verenigd Koninkrijk vooral de prijzen van brandstoffen, elektriciteit en voedsel vorige maand opnieuw sterk toe. De verwachting is dat de situatie nog nijpender zal worden. De Bank of England denkt dat de inflatie dit jaar verder zal oplopen tot iets meer dan 11 procent, mede als gevolg van de duurdere energiecontracten waar veel Britten mee te maken krijgen.

De Britse centrale bank schroefde de rente vorige week al voor de vijfde keer op rij op en de beleidsmakers verklaarden daarbij krachtig te zullen blijven optreden om de inflatie te bestrijden. Door de rente te verhogen wordt geld lenen duurder en is er minder geld beschikbaar, wat de prijzen moet drukken. Een hogere rente bestrijdt de inflatie maar remt ook de economische groei.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws