Nieuws Actueel

Brocanterie Sophie alleen nog verder als webshop

Brocanterie Sophie in Dordrecht is dicht. Eigenares Marianne Rietveld is het gevecht met ex-klanten beu en wil meer tijd voor haar gezin. Dat schrijft het AD.

Jan-Dirk Verheij | Foto: Victor van Breukelen 2 juni 2016

Brocanterie sophie 1065

Een bekende van Marianne Rietveld zegt dat zij 'is geknakt door de heksenjacht op haar'. Zover wil de 35-jarige Dordtse zelf niet gaan, maar dat het (juridische) gevecht met een groep ontevreden ex-klanten een rol speelde bij haar besluit, beaamt ze volmondig.

"Het is zieken, niet anders", reageert Rietveld. "Maar ik zit zeker niet zielig in een hoekje te huilen. Ik ga vanuit huis verder met de webshop. Nu kan ik zelf bepalen wie wanneer binnenkomt." De winkel in het prachtige pand in de Vriesestraat staat leeg. Rietveld besloot drie weken terug dat het genoeg was. "Vooral ook omdat ik meer tijd wil voor mijn twee kinderen van 5 en 7."

FacebookgroepZe startte zes jaar geleden online met de brocanterie. Twee jaar terug opende ze de winkel, vooral als verlengstuk van de succesvolle webshop. In 2015 kreeg ze het aan de stok met een groep ontevreden klanten. Die richtten een speciale facebookpagina op waar 'gedupeerden' hun gal kunnen spuwen. Het gaat er hard aan toe, nog steeds. Rietveld komt volgens hen structureel afspraken niet na en levert producten niet of te laat.

In maart en april probeerden de ex-klanten tevergeefs Brocanterie Sophie failliet te laten verklaren. Tijdens de rechtszitting was er vanwege de emoties veel politiebewaking. Van de opdracht van de rechter om (opnieuw) met elkaar te gaan praten kwam niets terecht.

BedreigingenRietveld steekt de hand deels in eigen boezem. "Ik heb fouten gemaakt. Het bedrijf groeide te hard, we konden soms niet aan de verplichtingen voldoen. Ik had eerder moeten schakelen."

De Dordtse vindt echter dat de acties tegen haar niet in verhouding staan tot haar fouten. Ze laat het er niet bij zitten. "Ik stap naar de rechter om de enorme financiële schade te verhalen. Ik klaag de mensen achter de facebookpagina aan voor smaad, laster en bedreiging. Die pagina moet worden verwijderd."