Nieuws Actueel

Brouwerij aan de Markt na sloop

Ooit boekenwinkel, nu een 'rotte appel' in het straatbeeld van Boxtel. En straks wordt er in ketels bier gebrouwen, meldt het Brabants Dagblad.

Hein Eikenaar 28 maart 2016

Bier Brouwen

Boxtelaar Wim van Oirschot wil het pand van de voormalige boekhandel Elckerlijc aan de Markt 25 in Boxtel slopen en er een nieuwe horecazaak beginnen onder de naam Dikkels. "Het wordt een dorpsbrouwerij met proeflokaal", laat hij in een korte reactie weten. Het is de bedoeling dat klanten het brouwproces door een glazen wand kunnen volgen en er de verschillende bieren kunnen proeven. Er wordt in principe alleen geproduceerd voor de eigen horeca, blijkt uit het verzoek dat de ondernemer bij de gemeente deed.

Die is bereid aan het initiatief mee te werken. Het is een nieuwe horecaformule voor de Boxtelse Markt, motiveren burgemeester en wethouders. Ze vinden het bovendien belangrijk om de 'rotte appel in de straatwand' zo snel mogelijk in te vullen om 'de levendigheid rond het plein in het centrum van Boxtel te vergroten'.

Geen monumentDe Markt 25 is geen monument, verkeert in slechte staat en is daardoor alleen voor veel geld en moeilijk te verbouwen, stelt het college.

De procedure om sloop en bouw mogelijk te maken start binnenkort. In het snelste scenario kan dan over een half jaar met het werk begonnen worden, verwacht architect Cleem Snijders. "We bouwen het in dezelfde stijl terug, maar het wordt een halve meter hoger."

Voor de aan- en afvoer van producten voor de bouwerij kan de aan de achterzijde van het gebouw gelegen Mgr. Bekkersstraat worden gebruikt. Tegen eventuele stankoverlast moet Van Oirschot een ontgeuringsinstallatie in combinatie met een schoorsteen plaatsen. Hij kocht het pand in 2014.

WoningenOp de eerste verdieping zijn twee woningen en een toiletgroep gepland. Die krijgen een eigen entree, een aan de zijde van de Markt de andere aan de Mgr Bekkersstraat. Achter het raam van de voormalige boekhandel hangt al langere tijd een bord waarop de komst van een dorpsbrouwerij wordt aangekondigd. De onderhandelingen met de gemeente duurden echter lang en verliepen stroef.

De naam Dikkels verwijst overigens naar het woord 'dikwijls'.