Nieuws Actueel

Café moet theater redden

Vestzaktheater De Molen lukt het niet om sponsors te vinden. Hoop is gevestigd op een horecavoorziening, meldt De Gelderlander.

Leo Klaassen 28 maart 2016

Bioscoop Theater Thinkstock

Een restaurantje of een goed lopend café zou de redding kunnen betekenen voor het vestzaktheater De Molen in Beuningen. Het bestuur van het theater hoopt dat een goed lopende horecavoorziening bij het theater genoeg geld oplevert om de cultuurvoorziening open te houden. Een eerste potentiële exploitant is echter al afgehaakt.

Die onbekende gegadigde liet de mogelijkheden voor zijn theaterrestaurant doorrekenen en liet het plan varen. De gemeente Beuningen wil de ontwikkeling van horeca in het gebouw niet in de weg staan, zegt wethouder Hans Driessen. "We kijken serieus naar de mogelijkheden", zegt hij.

In het Molenhuis, het onderkomen van welzijnsstichting Perspectief waarin ook het theater is gehuisvest, is nu alleen sprake van zogenoemde ondersteunende horeca, een eenvoudige bar.

BroekTheater De Molen zit in zwaar weer, omdat de gemeente Beuningen de subsidiekraan heeft dichtgedraaid. De voorziening moet met privaat geld haar eigen broek ophouden. In november besloot de gemeenteraad nog één keer 14.000 euro te geven. Zo kreeg het theaterbestuur een jaar de tijd om nieuwe inkomsten te bedenken en te verwerven.

De zoektocht naar die geldbronnen verloopt moeizaam. Sponsorwerving, het inzetten van bekende 'ambassadeurs', en spontane donaties zetten weinig zoden aan de dijk, zegt bestuurder Frans Peperzak. Hij hoopt dat het subsidiebeleid van de gemeente zich de komende maanden weer ten goede van het theater keert.

Volgens het theaterbestuur toont de praktijk door heel het land aan dat theaters niet zonder gemeentelijke steun kunnen bestaan. De gemeente Beuningen gaat die bewering de komende tijd bij theaters in het hele land staven. Ze gaat ook kijken naar succesvolle financieringsmodellen elders.

Ondertussen bekijkt het bestuur hoe er veel volk kan worden getrokken. Inmiddels zijn er regelmatig filmvoorstellingen, terwijl ook wordt nagedacht over het programmeren van meer kindervoorstellingen en evenementen als een Beuningen Cultuur Prijs en popmuziek.

ProgrammeringDe professionele theatervoorstellingen trekken zo'n duizend bezoekers per jaar, wat een bezetting is van ruim 60 procent. Vanwege de onzekere financiële situatie is er na de zomer nog geen professionele programmering. Volgens Peperzak komt die er in elk geval. Hoeveel voorstellingen, en welke, is echter nog niet zeker.

Wethouder Hans Driessen moet de gemeenteraad voor de zomer melden wat zijn plannen met het theater zijn. "Er komt een oplossing", zegt hij. "En die is er op gericht om de huidige theaterfunctie te behouden."