Nieuws Actueel

Cafés Vlissingen tot in de vroege uurtjes open

Uitgaan in Scheldestad kan binnenkort drie nachten per week tot in de vroege uurtjes. Tenminste, als het rustig blijft. Dat meldt de PZC.

Claudia Sondervan 25 februari 2016

Vlissingen terras beursgebouw caf 1

Vlissingse cafés mogen binnenkort drie nachten per week tot vijf uur 's ochtends openblijven. Het college van burgemeester en wethouders wil een proef.

AantrekkelijkDat staat in de nieuwe horecanota die nu drie weken ter inzage ligt. De nachtopening geldt alleen voor de donderdag, vrijdag en zaterdag. Alle andere dagen moeten de cafés dan een uur eerder dicht: om 2:00 uur. De laatste bezoekers dienen dan om 1.00 uur binnen te zijn. Vlissingen hoopt zo aantrekkelijk te zijn voor studenten.

De proef met de nachtopening zou met Pinksteren in kunnen gaan, afhankelijk van de reacties op de ter inzagelegging en het oordeel van de gemeenteraad.

VergunningIn Vlissingen zijn nu vier nachtvergunningen geldend: één rust bij het vorig jaar afgebrande en nu gesloopte bordeel aan de Prins Hendrikweg en één wordt niet benut door een uitbater aan het Bellamypark. De andere twee vergunningen zijn in gebruik bij Club Bellamy aan de Nieuwendijk.

Cafés die straks tot de vroege ochtend open willen, moeten daar vergunning voor vragen. Daarbij moeten ze voldoen aan de eisen die gelden voor nachtelijke openstelling, zoals eigen bewaking aan de deur en een geluidssluis om overlast op straat te voorkomen. Als blijkt dat de nieuwe openingstijd tot overlast leidt, stopt de proef onmiddellijk, zegt burgemeester Letty Demmers. "Ook al gaat het maar om één zaak."

WensMiddelburg adopteerde kort geleden, ook op proef, het huidige Vlissingse systeem; daar mogen cafés vanaf april tot oktober tot 3.00 uur open blijven, mits de bezoekers om 2.00 uur binnen zijn.

"We weten dat de politie moeite heeft met deze sluitingstijden", zegt Demmers. De politie heeft over de proef meegepraat in de klankbordgroep van de gemeente met horecaondernemers. De nieuwe sluitingstijd is een wens van veel horecaondernemers, zegt zij. "We wegen de politieadviezen mee, maar we vinden de gemeentelijke autonomie en de economische ontwikkeling van Vlissingen belangrijker. Bovendien doen we als gemeente al veel door inzet van boa's en opbouwwerk Roat. En ondernemers zetten beveiligingsmensen in."