Actueel

Plastic bekers hoofdpijndossier voor Brabantse horeca: ‘Het moet wel praktisch zijn’

In Roosendaal kiest men voor softcups, waarvan het eerste exemplaar betaald moet worden. In Roosendaal kiest men voor softcups, waarvan het eerste exemplaar betaald moet worden. Foto: Peter van Trijen/Pix4Profs
In Roosendaal kiest men voor softcups, waarvan het eerste exemplaar betaald moet worden. Foto: Peter van Trijen/Pix4Profs
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Vorig jaar werden wegwerpbekers bij evenementen verboden. De horeca heeft nu de keuze tussen harde plastic bekers die hergebruikt worden, of zachte plastic bekers die worden ingezameld en recycled.

In Roosendaal kiest men voor softcups

Roosendaal Stak er vorig jaar veel tijd in om tot een beslissing te komen. De Tullepetaonen kozen uiteindelijk voor softcups, waarvan het eerste exemplaar betaald moet worden. De bekers worden opgehaald door een bedrijf en gerecycled. Na afloop was de horeca heel positief over het systeem.

,,Daarom doen we het dit jaar weer op dezelfde manier”, zegt Koen Bakker, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Roosendaal en eigenaar van restaurant Het Hooihuis, tegen BN DeStem. ,,Het is vorig jaar prima verlopen, dus hebben we er niets aan veranderd.”

Lees verder onder de advertentie

Zacht in Zevenbergen

Zevenbergen houdt het ook dit jaar bij zacht plastic bekers, die ze na afloop zelf inzamelen. KHN-voorzitter Moerdijk Peter van de Wiel, eigenaar van café de Bakkerij, had eigenlijk liever hard plastic bekers gezien. ,,Bij het Bierfestival gebruik ik wel hardcups, met statiegeld op de bekers. Maar dat is mijn eigen festival, dat is veel makkelijker te realiseren. Met carnaval zien mijn collega’s statiegeld niet zitten. Bovendien zijn hardcups een forse investering.”

De plastic bekers kunnen in speciale bakken worden gegooid. ,,Vorig jaar ging dat voor 90 procent goed”, zegt Van de Wiel. ,,De bekers gaan naar de containers van de gemeente. Behalve als er veel ander afval in zit, dan zorgen wij dat het wordt afgevoerd naar restafval.”

Als je al die hard plastic bekers moet spoelen, heb je meer personeel nodig

Esther Huijsman Café de Cluijs

Plastic afval Etten-Leur naar de milieustraat

Ook Etten-Leur gebruikt tijdens carnaval zacht plastic bekers. ,,We zamelen ze zelf in en voeren ze als plastic afval af naar de milieustraat”, zegt Esther Huijsman van café de Cluijs. ,,Natuurlijk willen wij rekening houden met het milieu, maar het moet wel praktisch zijn voor ons als ondernemers. Als je al die hard plastic bekers moet spoelen, heb je meer personeel nodig.”

Lees verder onder de advertentie

In het Roosendaals systeem ziet ze een aantal nadelen. ,,Die bekers en het bedrijf dat ze recyclet moeten natuurlijk wel betaald worden. En wij willen carnaval wel aantrekkelijk houden, alles is al zoveel duurder geworden.”

‘Lastige beslissing’ in Bergen op Zoom

Bergen op Zoom is er nog niet uit. Net als vorig jaar wordt ook dit jaar nog met de ‘oude’ wegwerpbekers gewerkt. ,,Het is gewoon een hele lastige beslissing”, vindt Gert-Jan van Strien van café De Wereld. Hij is betrokken bij de overleggen met onder andere gemeente en stichting Vastenavend.

Extra lastig is dat staatssecretaris Chris Jansen (Milieu) overweegt de regels aan te passen. ,,Het komt erop neer dat het gebruik van softcups ontmoedigd wordt op gesloten evenementen”, legt Nicole van Hoof van de Green Leisure Group uit. Die organisatie begeleidt gemeenten. ,,Maar carnaval is een hybride evenement: in de cafés maar ook buiten. We hebben de staatssecretaris gevraagd wat daar de regels voor worden, maar daar hebben we nog niks op gehoord.”

Lees verder onder de advertentie

Proef met Koningsnacht en -dag

De Bergse horeca ziet het dan ook niet zitten nu te investeren in iets nieuws. ,,We hebben contact met ondernemers uit Roosendaal, zijn in andere steden op werkbezoek geweest”, zegt Van Strien. ,,Maar de regels zijn allemaal nog zo onduidelijk.”

De gemeente Bergen op Zoom wil tijdens Koningsnacht en -dag en het Jazzweekend een proef houden met hard plastic bekers. ,,Tijdens carnaval blijft het de verantwoordelijkheid van de ondernemers zelf om zich te houden aan de wet rondom plastic bekers”, zegt woordvoerder Erwin Stander.

Lees ook: Niet betalen, vernieling en agressie: zo pakken deze horecazaken wangedrag aan

Lees verder onder de advertentie