Actueel

Niet betalen, vernieling en agressie: zo pakken deze horecazaken wangedrag aan

Otto van den Groenendaal op de Parade voor stadsherberg ’t Pumpke en Bar Boas waarvan hij eigenaar is. Otto van den Groenendaal voor stadsherberg ’t Pumpke en Bar Boas waarvan hij eigenaar is. Foto: Roel van der Aa
Otto van den Groenendaal voor stadsherberg ’t Pumpke en Bar Boas waarvan hij eigenaar is. Foto: Roel van der Aa
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

,,We zijn nu ongeveer twee maanden bezig. En het verbod geldt inmiddels voor vijf personen”, zegt Otto van den Groenendaal, eigenaar van stadsherberg ’t Pumpke, bar Boas en restaurant Viavia, in het Brabants Dagblad. Op de ‘zwarte lijst’ staat een man die onlangs een portier van ’t Pumpke heeft geslagen. ,,Hij sloeg de medewerker omdat hij door wangedrag in de zaak op straat was gezet”, zegt Van den Groenendaal.

Toegangsverbod in horeca

Het toegangsverbod geldt niet alleen voor mishandelingen. Want vernielingen, vertrekken zonder te betalen en diefstal behoren er ook toe. Dat geldt ook voor gasten die meer dan vijf gram drugs bij zich hebben. Het is geen onderonsje van de horecaondernemers, want er wordt aangifte gedaan bij de politie waarna de vervolging in gang wordt gezet.

Wie binnen wordt betrapt, kan worden aangehouden voor huisvredebreuk

De politie stuurt een foto van de bewuste persoon die met een korte beschrijving van het incident naar een systeem dat alleen is te zien door de deelnemers. ,,Collega’s, portiers en medewerkers worden hierover geïnformeerd en kunnen dit zien in een beveiligd portaal. Wie binnen wordt betrapt, kan worden aangehouden voor huisvredebreuk.”

Lees verder onder de advertentie

Aangehouden voor huisvredebreuk

In Den Bosch geldt deze aanpak inmiddels niet alleen voor alle horecabedrijven op de Parade. Tot de vijftig zaken behoren onder meer café Roels, brasserie Top, restaurant Zoete Lief en hotel Julien. ,,Veel collega’s weten nog niet van dit systeem. Ik ga er snel meer aandacht voor vragen. Wie zich aanmeldt kan binnen een week meedoen.”

In plaats van een Collectieve Horeca Ontzegging kunnen de ondernemers ook een Individuele Horeca Ontzegging opleggen waardoor de gast slechts in één zaak een poosje niet meer welkom is. Net als bij de collectieve aanpak kan degene die het verbod negeert worden aangehouden voor huisvredebreuk.

Ondernemer kan Individuele Horeca Ontzegging opleggen

Den Bosch behoort met Tilburg, Haarlem, Amsterdam en Zwolle tot de 24 steden waarvoor deze aanpak geldt. ,,Breda, en Eindhoven zijn op komst”, zegt Riccardo Gunst die als regio manager van Koninklijke Horeca Nederland is betrokken bij het project.

Lees verder onder de advertentie

Het is een variant is van de horeca toegangsontzegging die in 2010 werd gestart in Den Bosch en enkele andere steden. Destijds varieerde het verbod van een maand tot maximaal vijf jaar. De uitvoering werd onmogelijk door gewijzigde privacyregels. ,,In overleg met de politie, gemeente en Openbaar Ministerie is nu alles geregeld zoals de Autoriteit Persoonsgegevens goedkeurt wat betreft de privacy”, zegt Van den Groenendaal.

Wie bezwaar maakt tegen het verbod, kan proberen verhaal te halen bij een klachtencommissie

Klachtencommissie in horeca

Wie bezwaar maakt tegen het verbod, kan proberen verhaal te halen bij een klachtencommissie waarin onder anderen de politie en de horeca zijn vertegenwoordigd. ,,Om eventuele belangenverstrengeling te voorkomen ga je voor een Bossche ontzegging naar een klachtencommissie in een andere stad”, zegt Van den Groenendaal.

Het collectief horecatoegangsverbod was vijftien jaar geleden in Den Bosch onderdeel van een pakket maatregelen waarbij een Weekendje Weg-arrangement werd ingevoerd. Iemand die zich in het weekend schuldig maakte aan geweld in de Bossche binnenstad moest een weekend de politiecel in. Het werd al snel afgeschaft omdat er juridische haken en ogen waren. Uiteindelijk werd en wordt gekozen voor de Zo Snel Mogelijk-werkwijze (ZSM), waarbij de officier van justitie snel na de aanhouding een straf bepaalt. Daarbij gaat het niet alleen om horeca geweld.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Deze ondernemers willen af van QR-codes in de horeca