Nieuws Actueel

Chinese lockdowns plagen verffabrikant AkzoNobel

Verfconcern AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal duidelijk last gehad van lockdowns in China. Daarnaast begonnen doe-het-zelfzaken in Europa hun voorraden verf af te bouwen, waardoor ze minder nieuwe blikken van merken als Sikkens, Dulux of Flexa inkochten.

ANP 20 juli 2022

ANP200722057 1

Door de zwakke vraag daalde de hoeveelheid verf en coatings die het van oorsprong Nederlandse concern kon verkopen. De omzet steeg desondanks met 14 procent tot net geen 2,9 miljard euro, maar dat kwam door de prijsverhogingen waarmee het bedrijf de gestegen kosten voor grondstoffen heeft doorberekend. Onder de streep bleef een nettowinst van 106 miljoen euro staan, tegenover 261 miljoen euro een jaar eerder.

De winstdaling komt niet als een verrassing. In juni waarschuwde AkzoNobel al dat de zeer strenge coronamaatregelen in Chinese steden de verkoop van decoratieve verven en coatings zou raken, wat een hap van tientallen miljoenen euro's uit het bedrijfsresultaat zou nemen. In Europese bouwmarkten speelde mee dat tijdens de coronalockdowns nog veel mensen aan het klussen sloegen, maar na de heropening van veel delen van de maatschappij minder snel de kwast ter hand nemen.

Ondertussen dreigt verf alleen maar duurder te worden. In het afgelopen kwartaal stegen de prijzen bij AkzoNobel met 16 procent. Het concern zegt de gestegen kosten voor bijvoorbeeld olie blijvend op te vangen via het prijskaartje.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws