Nieuws Actueel

Chipbedrijven Besi en ASML onderaan in lagere AEX

De chipbedrijven Besi en ASML waren donderdag de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een verlies liet zien. De vrees dat de centrale banken de rentetarieven verder gaan verhogen om de inflatie te bestrijden zorgde daarbij voor verkoopdruk. Hogere rentes zijn slecht nieuws voor aandelen en vooral ongunstig voor de snelgroeiende tech- en chipbedrijven.

ANP 2 maart 2023

ANP020323078 1

Beleggers kijken dan ook vooral uit naar het inflatiecijfer van de eurozone, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Na de recente afkoeling van de prijsstijgingen dankzij de lagere energieprijzen, lijkt de inflatie in februari weer te zijn toegenomen door het doorberekenen van hogere lonen en andere hoge kosten. Door de oplopende inflatie zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven verder moeten verhogen om de prijsstijgingen af te remmen.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 744,63 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 1009,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

CAC40-index

ASML en Besi zakten 1,6 en 1,5 procent. Ook branchegenoot ASMI (1,2 procent) zette de daling voort. Het chipbedrijf zakte een dag eerder al 6 procent na tegenvallende verwachtingen voor dit jaar. Olie- en gasconcern Shell en staalproducent ArcelorMittal waren de enige stijgers in de AEX, met winsten tot 0,3 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield (min 1,5 procent) liet weten goedkeuring te hebben gekregen van beursuitbater Euronext om de notering van de aandelen in Amsterdam te schrappen. Het vastgoedconcern zal daardoor vanaf 9 maart niet langer deel uitmaken van de AEX-index, maar blijft wel in de Franse CAC40-index. De laatste handelsdag in Amsterdam is op 27 april 2023.

Elektrische bussen

Ebusco steeg ruim 2 procent. De fabrikant van elektrische bussen heeft in Zweden een opdracht gekregen voor 23 bussen. Ook bevat het contract met het Zweedse Svealandstrafiken een optie voor de aanschaf van nog eens 41 bussen.

In Brussel zakte AB InBev 4 procent. De grootste brouwer ter wereld, bekend van merken als Jupiler, Corona en Leffe, verkocht afgelopen jaar meer bier en zag de omzet stijgen. Wel daalde het volume in het vierde kwartaal onverwacht. Ook de verwachtingen voor dit jaar vielen tegen. Concurrent Heineken daalde 0,4 procent in Amsterdam. In Frankfurt zakte het Duitse chemiebedrijf Covestro 6 procent na tegenvallende resultaten.

De euro was 1,0629 dollar waard, tegenover 1,0675 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 77,54 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 84,17 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws