Nieuws Actueel

Consumentenbond wil ruimere compensatieregeling voor woekerrentes

De Consumentenbond wil met banken opnieuw in gesprek over een ruimere compensatieregeling voor zogeheten woekerrentes. Aanleiding is een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) vorige week over klanten van ABN AMRO die een vergoeding moeten krijgen voor te veel betaalde rentes.

ANP 16 augustus 2022

ANP160822159 1

Volgens het Kifid moeten banken bij het berekenen van de compensatie ook rekening houden met rente over rente. De te veel betaalde rente hadden consumenten namelijk kunnen gebruiken om hun lening af te lossen. Door die aflossing zouden ze over de rest van de lening minder rente hebben betaald.

"Dit is goed nieuws voor gedupeerde consumenten en voor ons aanleiding om met de banken in gesprek te gaan over de concrete gevolgen hiervan voor de bestaande compensatieregelingen", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.

Eerder oordeelde het Kifid al dat ABN AMRO en andere banken te veel rente in rekening brachten bij hun klanten. ABN en later ook ING, Rabobank en de Volksbank kwamen daarna met compensatieregelingen voor honderdduizenden gedupeerden.

Het was echter lang onduidelijk of de banken ook verplicht waren om de rente op rente te vergoeden. In een eerdere uitspraak oordeelde het Kifid nog van niet. "Alleen de Rabobank nam dit rente-effect toch mee in zijn compensatieregeling. Met de andere banken lukte het niet om een dergelijke afspraak te maken. Maar nu deze nieuwe uitspraak er ligt, ligt de weg wat ons betreft open om opnieuw met de banken in gesprek te gaan", aldus Molenaar.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws