Nieuws Actueel

Controle supermarkten vooral voor de bühne

Wat doe je als je wel moet controleren maar dat eigenlijk niet wilt? Heel simpel, controleren bij de verkeerde. Daar lijkt het in ieder geval sterk op bij de gemeente Eindhoven. Afgelopen zondag gingen de controleurs van de afdeling handhaving op pad om te kijken of supermarkten niet toch al voor 12.00 uur de deuren hadden geopend. Heel opmerkelijk werd er geen enkele overtreding geconstateerd. Het Eindhovens Dagblad kwam al snel tot een lijstje van acht supermarkten die tegen de regels in gewoon al om 10.00 uur open waren. Niet toevallig dezelfde supermarkten waren vorige week zondag en de week daar- voor ook al om 10.00 uur open.

Diede Hoekstra 9 maart 2016

ALDI Winnaar

Het is wel erg onwaarschijnlijk dat dat lijstje bij de gemeente niet bekend was. In de communicatie rond de controles is de gemeente echter buitengewoon schimmig. Zo wil de woordvoerder van wethouder Bianca van Kaathoven (SP, detailhandel) niet vertellen welke supermarkten gecontroleerd zijn. Duidelijk is wel dat de gemeente er niet op uit is om boetes uit te delen. Iets dat desgevraagd ook wordt bevestigd. Op vragen van deze krant laat de woordvoerder van de wethouder weten dat de controles vooral een waarschuwend effect moeten hebben.

Maar waarom niet gewoon herhaaldelijk controleren bij supermarkten waarvan bekend is dat ze al weken te vroeg open gaan op zondag? Bij drie constateringen kunnen immers dwangsommen van 50.000 tot maximaal 500.000 euro worden opgelegd. De gemeente kiest er echter voor om op een dergelijke wijze te controleren dat geen enkele supermarkt in die gevarenzone komt.

AholdDat Ahold nu alsnog besloten heeft dat de AH's komende zondag pas om 12.00 uur open gaan, is meer ondanks dan dankzij de houding van de gemeente. De wijze van controleren en de manier waarop hierover gecommuniceerd wordt, duiden namelijk op weinig daadkracht om supermarkten een halt toe te roepen. Het lijkt er sterk op dat de gemeente in aanloop naar een overleg met de supermarktorganisaties geen drastische maatregelen wil nemen die dat overleg kunnen verstoren.

En het is waarschijnlijk een formaliteit, de toezeggingen die de gemeente wil voordat supers toestemming krijgen om eerder open te mogen. De politiek is voorstander maar wil wel de belofte van supermarkten dat er niet voor 12.00 uur geladen en gelost wordt. Dit om de zondagsrust nog enigszins te waarborgen.

Formaliteit of niet, feit is dat supermarkten de regels al maanden overtreden en dat de gemeente daar nauwelijks tegen optreedt. En dat is opmerkelijk, ook gezien de wijze waarop er in andere branches wel keiharde maatregelen werden genomen. Zo werden er de afgelopen jaren meerdere horecagelegenheden tijdelijk gesloten omdat ze de sluitingstijden aan hun laars lapten. Het is aan die ondernemers nu maar moeilijk uit te leggen dat de gemeente bij supermarkten een oogje dichtknijpt.