Nieuws Actueel

Damrak zet herstel voort na afname onrust in bankensector

De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een verder herstel. De zorgen over de financiële stabiliteit in de bankensector lijken te zijn afgenomen na de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de financiële sector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

ANP 28 maart 2023

ANP280323064 1

De centrale banken zijn al geruime tijd bezig om de inflatie te bestrijden met renteverhogingen. Door lenen duurder te maken, proberen de centrale bankiers de vraag in de economie af te remmen en zo de prijsstijgingen te beteugelen. De recente ontwikkelingen in de bankensector zullen mogelijk ook leiden tot strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven doordat banken voorzichtiger zijn geworden. En dat zou gevolgen kunnen hebben voor de economische bedrijvigheid, de arbeidsmarkt en ook de inflatie. De centrale banken zouden daardoor mogelijk eerder kunnen stoppen met het opschroeven van de rente.

De Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag overwegend vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent hoger onder aanvoering van de Japanse banken. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent veerde dik 4 procent op in Hongkong na de recente koersdruk. De in Amsterdam genoteerde techinvesteer Prosus zal daar mogelijk van profiteren. Prosus is grootaandeelhouder van Tencent en was maandag nog de grootste daler in de AEX door het koersverlies bij het Chinese bedrijf.

Vivoryon

Vivoryon staat eveneens in de belangstelling. Het biotechbedrijf liet weten goede vooruitgang te boeken met de onderzoeken van zijn alzheimermedicijn, die het in ontwikkeling heeft.

Onward kwam nog met jaarcijfers. Het medisch technologiebedrijf zag het nettoverlies afgelopen jaar iets afnemen en verwacht dit jaar nog belangrijke onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken. Ook bevestigde het bedrijf genoeg geld in kas te hebben om de activiteiten tot eind 2024 te financieren.

Ebusco

De fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco liet weten een contract te hebben ontvangen van Zero Emission Services (ZES) voor de levering van twintig mobiele energiecontainers. IT-bedrijf Ctac maakte bekend dat topman Pieter-Paul Saasen vanwege gezondheidsredenen per direct zijn functie neerlegt. Zijn taken zullen voorlopig worden waargenomen door financieel directeur Paul de Koning en interim financieel bestuurder Wim Geraats.

De euro was 1,0809 dollar waard, tegen 1,0784 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 72,72 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 77,72 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws