Nieuws Actueel

De Boerderij als attractie

Bedrijfsleider Wim Wagenvoort ziet ze dagelijks. Mensen die even binnen piepen in zijn ijssalon in de Glazen Boerderij en hun ogen de kost geven aan de bijzondere wanden. Meestal gebeurt het in groepsverband, en dan vooral in de weekeinden, weten ze bij ijscafé Holland inmiddels. In de meeste gevallen blijft het bij een snelle blik. "Dan hoor je ze onderling vol verwondering praten. Heel zachtjes. Ze kopen vrijwel nooit wat", vertelt hij aan het Brabants Dagblad.

Tom van der Meer | Foto: Jan Zandzee 16 augustus 2016

Glazen boerderij

De Glazen Boerderij heeft iets verrassends. Wie aan Brabant, of de Meierij denkt, heeft eerder het rustieke landschap vol échte boerderijen in gedachten. Juist dat verrassingselement maakt het Schijndelse bouwwerk zo populair. En het vertelt de bezoekers: dit dorp is meer dan alleen een boerengebied.

Toeristen voor het glasWagenvoort kijkt er inmiddels niet meer van op als een groep toeristen het architectonische hoogtepunt op de Schijndelse Markt wil bewonderen. Nu veel Schijndelaars het eerst zo verfoeide gebouw van Schijndelaar Winy Maas in het hart hebben gesloten, zien zij steeds vaker de positieve kanten van het bijzondere gebouw. De VVV adverteert er ook groot mee.

Het heeft natuurlijk met meer factoren te maken dan alleen de opening van de Glazen Boerderij in 2013, maar het aantal toeristen dat Schijndel aandoet is de laatste jaren flink gestegen. De VVV hield bij hoeveel overnachtingen er in de inmiddels twaalf bed and breakfasts en het ene hotel waren. In 2003 waren het er slechts 37, in 2010 763. Afgelopen jaar sliepen er maar liefst 2.125 toeristen een nachtje in Schijndel.

Paaspop zorgt jaarlijks voor een piek. "Dan zit het hier altijd vol", zegt Bernadette Keetels van de VVV in het Jan Heestershuis. "Maar Schijndel heeft sowieso een goedgevulde evenementenkalender. Pleinpop, het 1 Ander Festival, de Hartemèrt en de Atelierroute. Het is uniek hoeveel evenementen het dorp heeft. Dat trekt allemaal mensen deze kant op."

Platteland leeft opAan de andere kant van de Meierij schudde Jeroen Bosch de toeristische kalender dit jaar flink op. In en rond Sint-Michielsgestel stikte het de maanden maart, april en mei van de binnen- en buitenlandse toeristen, die na een dagje museum en oude binnenstad ook eens wat van het buitengebied wilden zien. Nicky Sanders van de Hertogboeren reed de afgelopen maanden af en aan met zijn aanhangwagen met huurfietsen. Zelfs op maandag en dinsdag was er vraag, de dagen dat het toerisme normaal gesproken op zijn gat ligt.

Het aantal toeristen groeit sowieso al elk jaar, merkt Sanders. Hij biedt ze naast fietsenhuur ook een tocht over de Dommel naar de stad. Gewoon door de weilanden van Sint-Michielsgestel en Den Dungen, waar de gewone Gestelaar niet meer van opkijkt. "Acht van de tien keer zien we een ijsvogel. En je ziet bevers, of in elk geval sporen daarvan. En soms varen we de Essche Stroom op, dan vertel ik over het Beleg van Den Bosch in de zeventiende eeuw, en het feit dat hier honderd jaar na Christus al Romeinen woonden."

Toerist in eigen landHet zijn verhalen die zelfs voor de Meierijenaars interessant kunnen zijn. Of de stroom toeristen zal opdrogen? Het lijkt er niet op. De dorpen in de Meierij doen er juist alleen maar meer aan om aantrekkelijk te worden voor de 'toerist in eigen land'. De cijfers van de plaatselijke VVV's bevestigen de stijgende lijn in het aantal toeristen.

Maar erg vinden veel mensen het ook niet. Het went, weet Wim Wagenvoort van de Schijndelse ijssalon. "De eerste keer dat er toeristen kwamen dacht ik: wat is dit nu weer? Inmiddels zijn ze niet weg te denken."