Nieuws Actueel

De wonderlijke, creatieve wereld van De Houtwerf

De aanblik van restaurant Helden, op het eerste stuk Hatertseweg aan de linkerkant, is na een jaar voor velen al een vertrouwde. Maar achter het restaurant, voorbij de voorkant van het enorme pand waar in het verleden onder meer de Gelderse Triplexhandel en PostNL waren gevestigd, gaat nóg een hele wereld schuil: de wonderlijke, creatieve wereld van De Houtwerf. Dat schrijft De Gelderlander.

Bram van Zundert | Foto: Gerard Verschooten 27 september 2016

De Houtwerf Nijmegen creatieve broedplaats

"Hier ontmoeten, ontwerpen en werken verschillende ondernemers met elkaar", vertelt Alwin Willems, samen met zijn vrouw Laurien Renckens initiatiefnemer en verhuurder van De Houtwerf. "Het zijn heel uiteenlopende bedrijfjes, dat maakt het zo leuk. De basis is steeds ambacht en innovatie. Laten zíen hoe je product tot stand komt."

Mooie mengelmoes

Iedereen is welkom om te komen kijken. Het aanbod aan de Hatertseweg 23 is een mooie mengelmoes. Zo zit Willems (52) er met zijn grafisch ontwerpbureau, is er de wonderbaarlijk combinatie van denim en barbecues, een winkel met lifestyleproducten uit Japan en heeft Renckens, zelf kunstenares, er haar atelier. Ook is er een plek voor minorstudenten van de opleiding architectuur en bouwkunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). "Veel jonge mensen, ja", onderstreept Renckens (50). "Die wilden we er heel graag bij hebben. De oude garde denkt veel meer in beperkingen: 'Dat kan helemaal niet' en 'maar hoe moet dat dan?'. Jonge mensen hebben dat niet, dus die hebben we er heel graag bij. We willen ook vooral geen gelijkgestemden bij elkaar hebben. Je leert hier van elkaar en komt zo buiten de gebaande patronen."

Meer creatieve broedplaatsen

Het concept doet sterk denken aan creatieve broedplaatsen op het Honigcomplex, de Vasim en de Paraplufabrieken, maar heeft toch een heel eigen essentie. "Het is toch geweldig dat we steeds meer van dat soort plekken hebben in Nijmegen? Daar mogen we best wat trotser op zijn met z'n allen", vindt Willems. "En uit de samenwerking tussen al die plekken komen ook weer mooie dingen. Dát is wat we willen."

Het is toch geweldig dat we steeds meer van dat soort plekken hebben in Nijmegen?

Gerelateerde artikelen

Meer meubelpioniers en architecten in M4H-gebied

Verlaten bankcomplex nu broedplaats voor ondernemers

In loods Prodock mogen start-ups herriemaken