Nieuws Actueel

Delfts bedrijf Bluerise wint ENGIE Jongerenprijs

Het Delftse bedrijf Bluerise heeft de ENGIE Jongerenprijs gewonnen: een cheque van 1.000 euro. De prijs werd uitgereikt in het kader van Duurzame Dinsdag, een overheidsinitiatief om innovatieve ideeën op verschillende gebieden een podium te bieden en te belonen.

Peter van de Stadt 8 september 2016

Bluerise

Bluerise werkt aan een installatie die de temperatuurverschillen in de oceaan benut om elektriciteit op te wekken, schrijft het AD. Op deze manier, zo is de gedachte bij het Delftse bedrijf, moet een flink deel van de wereldbevolking worden voorzien van een duurzame en altijd beschikbare energiebron.

Bluerise werd zes jaar geleden opgezet door een Delftse TU student en een ervaren ondernemer. De organisatie ontwikkelt technologieën waarmee de energie uit tropische oceanen wordt benut voor de productie van duurzame elektriciteit, koeling en vers water.

Joost Kirkenier (28) van Bluerise, toonde zich tijdens de prijsuitreiking verheugd over de erkenning voor het idee achter zijn bedrijf. ,,Energie uit het warme water van het oppervlak en het koude water van een kilometer diep kunnen we gebruiken om grootschalige, duurzame energiecentrales te maken", weet hij.